Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila R.P. ]

27. 11. 2019. 16:43   >>  16:41

POSJETA SIMOVIĆA

Vlada i EU u HMSZCG uložili preko milion eura

Vlada Crne Gore u saradnji sa EU i drugim međunarodnim partnerima u protekle dvije godine uložila je više od milion eura u Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, za nabavku najsavremenije opreme i jačanje kapaciteta ove institucije.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, koji je danas posjetio Zavod, ocijenio je da je riječ o vrlo važnoj i kredibilnoj instituciji i izrazio posebno zadovoljstvo što se takav zaključak donosi u godini kada ova institucija slavi jubilarnih 70 godina postojanja, navodi se u saopštenju.

"Crna Gora u ovom trenutku ima Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju koji je po opremljenosti daleko iznad nivoa zemalja regiona, a jednako opremljen kao mnoge slične evropske institucije. To potvrđuje opredjeljenje Vlade da ovu značajnu instituciju opremimo i ojačamo do maksimalnog nivoa", ocijenio je Simović.

Predstavnici Zavoda predstavili su potpredsjedniku i njegovim saradnicima iz Direktorata za vodoprivredu novu opremu i važnost njene nabavke i korišćenja.

Oprema je obezbijeđena iz sredstava IPA projekta Jačanje kapaciteta u cilju implementacije Okvirne direktive o vodama u Crnoj Gori i Projekta upravljanja slivom rijeke Drine na zapadnom Balkanu finansiranog od Globalnog fonda za životnu sredinu i Specijalnog fonda za klimatske promjene. Projekat realizuje Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa EU i međunarodnim partnerima.

Zaposleni najvredniji potencijal

"Poseban utisak ove posjete nije samo u modernoj i najsavremenijoj opremi, zatim činjenici da je ova institucija uvezana u međunarodne slične institucije kao što je svjetska meterološka organizacija i Evropski prognostički centar, već zaposleni koji sa svojim znanjem i iskustvom predstavljaju ključni potencijal ove institucije. Nastavićemo sa takvim opredjeljenjem, i Zavod i Vlada, sa našim evropskim i drugim međunarodnim partnerima, jer je naš cilj je da, ne samo usaglašavamo zakonodavstvo sa evropskim u oblasti voda, nego da ga kvalitetno implementiramo", poručio Simović.

On je podsjetio da se u ovoj godini nastavlja sa novim IPA projektom vrijednim 3,5 miliona eura, kroz koji će se dobiti planovi upravljanja poplavama, nastaviti sa novim istražnim bušotinama kako bi pratili nivo i kvalitet podzemnih voda, kao i projektima regulacije bujičnih rijeka, kao što su Grnčar, Lim, a u drugoj fazi i Tara na kritičnim dionicama.

Podsjetio je i na važnost projekta regulacije Bojane i Gračanice.

Prirodni hazardi traže najbolji mogući odgovor

"Dosta smo uradili, dosta započeli, slijede nam novi izazovi. Nažalost i ovih dana dobijamo potvrdu učestalosti i težine priorodnih hazarda, konkretno zemljotresa koji je pogodio prijateljsku i susjednu Albaniju. Žalimo zbog svih izgubljenih života, želimo brz oporavak povrijeđenima i da Albanija što prije prevaziđe posljedice zemljotresa", kazao je Simović.

On je istakao da su zemljotresi, poplave, suše i požari prirodni hazardi koji traže brz i kvalitetan odgovor.

Kapacitet za programe iz evropske agende

Direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Luka Mitrović, kazao je da je napredak u instituciji vidljiv posebno zahvaljujući donacijama iz navedenih projekata, što je dovelo da Zavod postane kredibilan sa kapacitetom da realizuje sve projekte i programe koji su definisani i evropskom agendom.

Mitrović je naveo da su zahvaljujući sredstvima iz dva projekta povećali broj hidroloških stanica za 50 odsto, broj stanica za podzemne vode preko 100 odsto, da je po prvi put omogućen puni monitoring podzemnih voda, povećan broj stanica za padavine koji daju važne podatke za najavu poplava i prognozu vremena. Povećan je i broj glavnih meteoroloških stanica, po prvi put postoje u nekim opštinama.

Prema riječima Mitrovića, Zavod sada ima jednistven sistem od 203 lokacije na kojima se vrše mjerenja odakle se automatski šalju podaci u računski centar.

On je izrazio zadovoljstvo najavom Vlade da nastavi ulaganja u dalje jačanje kapaciteta ove institucije. Obilasku Zavoda prisustvovao je i predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori Slađan Maslać, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније