Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR Centar, Objavila: J.B.Č. ]

27. 11. 2019. 12:52 >> 12:51
3

MINISTARSTVO DODIJELILO

Za bolji kvalitet života LGBTI osoba 150 hiljada €

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava dodijelilo je oko 150 hiljada eura za realizaciju devet projekata u oblasti unapređenja kvaliteta života LGBTI osoba, a koji će, kako je saopšteno, doprinijeti kreiranju politika zaštite te populacije.

Odlukom o raspodjeli sredstava za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija (NVO) u oblasti unapređenja kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori za 2019. godinu sredstva su dodijeljena NVO Juventas, Institut socijalne obrazovne politike, Centar za građansko obrazovanje, Centar za monitoring i istraživanje, CAZAS, Socijalni centar, Kvir Montenegro, Asocijacija Spektra, LGBT Forum Progres.

Generalna direktoricaa Direktorata za unapređenje i zaštitu za ljudskih prava, Blanka Radošević Marović, podsjetila je da taj resor drugi put dodjeljuje sredstva za projekte NVO koje se bave zaštitom i unapređenjem ljudskih prava marginalizovanih i ranjivih društvenih grupa.

"Veoma smo zadovoljni kako je prošle godine tekla realizacija projekata NVO koje su za prethodnu godinu dobile sredstva iz budžeta, a koja se odnose na projekte vezane za LGBT prava. Ti projekti treba da nam budu pomoć u kreiranju politika zaštite ove ranjive grupe i u sprovođenju mjera zacrtanih Strategijom za unapređenje kvaliteta života LGBTI osoba za 2019- 2023. godinu", navela je Radošević Marović.

Ona je ocijenila da su realizovani projekti koje je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava podržalo prošle godine bili značajna pomoć u radu tog resora, kao i da se raspodjela sredstava na taj način pokazala kao izuzetno korisna.

"Ovaj decentralizovani model se pokazao kao prava stvar i na ovaj način sa NVO stvaramo dodatnu konekciju i saradnju na jednom partnerskom nivou, što je pravi način saradnje. Projekti koje smo imali prošle godine značajno su nam pomogli u realizaciji mjera Strategije, zatim smo dobili niz vrlo korisnih istraživanja koja su pokazala gdje su problemi i pomogli su nam u kreiranju smjernica za sprovođenje politika i zaštite prema ovoj ranjivoj grupi", istakla je Radošević Marović.

Ona je kazala da su, kada su u pitanju ovogodišnji projekti, očekivanja ista, a da će podržani projekti značajno pomoći u oblasti kreiranja zaštite prava LGBT osoba u narednom periodu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније