Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

27. 11. 2019. 15:21 >> 15:20

IZ SNP ISTIČU

Ljekovi skuplji nego u regionu, država ne reaguje

Informaciju da građani Crne Gore ljekove kupuju u državama regiona zbog tri puta skupljih cijena na našem tržištu, ovih dana potvrđuju brojni zdravstveni osiguranici, koji se odlučuju da ljekove za prevenciju moždanog udara, prostatu, glaukom ili liječenje koštanih oboljenja kupuju u Srbiji i Bosni, ističu u SNP-u.

Kako napominju u SNP-u, veledrogerije i privatne apoteke bez kontrole i propisanih ograničenja utvrđuju cijene ljekova, pa se naši građani sve više odlučuju da ih nabave po povoljnijim cijenama u regionu.

"Krajem 2018. godine, nakon brojnih žalbi građana i nevladinog sektora da su u Crnoj Gori neki ljekovi značajno skuplji nego u državama regiona, prvenstveno u Srbiji, Ministarstvo zdravlja je upozorilo veledrogerije i nosioce dozvola za promet ljekova da će, ukoliko se otkrije da su cijene medikamenata neprimjereno visoke, biti prinuđeni da o tome obavijeste Ministarstvo ekonomije i Agenciju za zaštitu konkurencije. Međutim, činjenica je da se za skoro godinu dana ništa nije promijenilo", ističu u SNP-u.

Iako naizgled besplatno, kako daodaju, naše javno zdravstvo na ovaj način postaje nešto što građani ne mogu priuštiti i pored svih problema sa kojima se suočavaju, moraju brinuti i o tome gdje će nabaviti potrebne ljekove.

"Socijalistička narodna partija zahtijeva od Ministarstva zdravlja, Fonda za zdravstveno osiguranje i Agencije za ljekove i medicinska sredstva da se ozbiljno pozabave ovim pitanjem, da spriječe da naši građani plaćaju mnogo skuplje ljekove nego što je slučaj u državama regiona i na taj način zaustave praksu bogaćenja pojedinaca na muci bolesnika", zaključuju u SNP-u.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније