Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

27. 11. 2019. 09:18 >> 09:17

POSJETA DELEGACIJE CG

Iskustva Islanda u zaštiti životne sredine

Odnosi sa Evropskom unijom i dobre prakse Islanda u zaštiti životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa, bile su teme susreta delegacije Odbora za evropske integracije Crne Gore sa predstavnicima islandskog Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva za životnu sredinu i prirodne resurse na Islandu.

Predsjednik Odbora Slaven Radunović i članovi Daliborka Pejović i Momčilo Martinović sastali su se sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova Islanda, generalnim direktorom Direktorata za vanjsku trgovinu i ekonomske poslove Kristin Arnasonom i zamjenikom generalnog direktora za vanjsku trgovinu i EEA sporazum Bergor Magnusonom, te razgovarali o odnosima Islanda i EU, kao i o procesu pristupanja Crne Gore Uniji.

Crnogorska delegacija predstavila je islandskim kolegama trenutno stanje pregovora o pristupanju Crne Gore EU, kao i postignute rezultate u sprovedenim reformama u zemlji.

Kako je istaknuto na sastanku, Island je bila prva zemlja koja je priznala nezavisnost Crne Gore i ratifikovala Protokol o njenom pristupanju NATO-u, i kao prijateljska zemlja pruža punu podršku pristupanju Crne Gore EU. Predstavnike islandskog ministarstva je posebno interesovalo iskustvo Crne Gore u korišćenju eura kao zvanične valute.

Kako se ističe u saopštenju Odbora, između ostalog, razgovarano je i o političkim i stavovima islandskog javnog mnjenja u vezi sa bližom integracijom Islanda u EU.

"Glavni razlozi islandskog skepticizma u vezi sa članstvom u Uniji vežu se za oblast ribarstva i posebno zaštitu postojećih praksi i interesa vezanih za lov i izvoz ribe, po čemu je Island jedna od vodećih zemalja svijeta. Island održava bliske odnose sa Unijom kroz sporazum o Evropskoj ekonomskoj zajednici (EEA); za razliku od izostanka podrške za članstvo u EU, sve političke partije podržavaju učešće Islanda u EEA i bliske odnose saradnje sa EU i njenim zemljama članicama u okviru EEA. Predstavnici ministarstva su govorili o sadržaju sporazuma i oblastima saradnje sa EU, te informisali da je oko dvije trećine islandskog zakonodavstva harmonizovano sa EU acquies-em" napominje se u saopštenju.

Istaknuto je i da je na Islandu, za razliku od otpora učlanjenju u EU, politička podrška članstvu u NATO-u skoro apsolutna i ovo je jedan od važnih aspekata vanjske politike zemlje.

Delegacija Odbora za evropske integracije se susrela i sa predstavnicima Ministarstva za životnu sredinu i prirodne resurse Islanda, generalnim direktorom Direktorata za zemlju i prirodno nasljeđe Jon Geir Petursonom i njegovim kolegama iz Direktorata za životnu sredinu i prostorno planiranje.

Sa njima je razgovarano o iskustvima i politici Islanda po pitanju zaštite životne sredine, prostornog planiranja i održivog upravljanja bogatim prirodnim resursima zemlje. Posebno je razgovarano o praksama koje mogu biti primijenjene i u Crnoj Gori.

Razmijenjena su iskustva o praksama u vezi sa proglašenjem određenih teritorija zaštićenim područjem, kao i u vezi sa analizom i identifikovanjem zaštićenih područja u skladu sa pravilima Natura 2000.

Prema riječima islandskih kolega, Island je u oblasti zaštite prirode potpuno usklađen sa pravilima EU i do sada je zaštitio 22 procenta svoje teritorije.

"Poseban izazov i jedan od prioriteta Islanda vezan je za finansiranje razvoja i unapređenja infrastrukture u zemlji, čije je malobrojno stanovništvo nastanjeno u geografski međusobno veoma udaljenim i izolovanim oblastima. Razgovarano je i o praksama Islanda u dijelu prostornog planiranja, i posebno njegovog uticaja na prirodu i očuvanje zaštićenih područja", ističe se u saopštenju Odbora.

Na sastanku je bilo riječi i o uticaju turizma na životnu sredinu, kao i rastućim potrebama u vezi sa infrastrukturnim i administrativnim kapacitetima zbog povećanog priliva turista u zemlju.

Članovi delegacije Odbora su se upoznali i sa rješenjima Islanda u oblasti upravljanja otpadom, te trenutnim aktivnostima Islanda po pitanju unapređenja infrastrukturnih kapaciteta, politike prevencije, podizanja svijesti i edukacije građana, te obavezama koje imaju proizvođači i velike industrije.

Jedan od prioriteta Islanda u ovoj oblasti je razvoj po konceptu cirkularne ekonomije, na kojoj je zasnovano sve zakonodavstvo zemlje u vezi sa upravljanjem otpadom.

Niz posjeta islandskim institucijama biće nastavljen sjutra, posjetom islandskom Parlamentu i njegovim radnim tijelima, između ostalog, i Odboru za vanjske poslove koji je domaćin Odboru za evropske integracije u ovoj posjeti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније