Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

27. 11. 2019. 06:30   >>  06:42 24

DAN RTCG

Analogni signal ide u istoriju, od danas HD

Predsjednik Vlade Duško Marković pustiće svečano danas signal kojim će početi digitalno emitovanje programa Radija i Televizije Crne Gore.

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da je digitalizacija crnogorskog Javnog servisa civilizacijski iskorak koji donosi građanima najviši svjetski standard slike i zvuka.

Početak svečanosti zakazan je za 12 sati.

Ovom velikom danu za RTCG prethodio je mukotrpan posao na adaptaciji prostorija, nabavci tehničko-tehnoloških kapaciteta, modernizaciji mobilne tehnike, kako bi sve bilo spremno da HD signal krene baš na Jubilej - 75 godina Radija i 55 godina Televizije Crne Gore (TVCG).

Podsjećamo, nakon malih, Radio-televizija Crne Gore (RTCG) dobila u decembru prošle godine i velika reportažna kola, čime je tada bio završen prvi korak u osavremenjavanju Nacionalnog javnog servisa. 

Takav resurs našoj kući omogućiio je produkciju i najzahtjevnijih televizijskih formi.

Reportažna kola imaju 13 kamera, odnosno 17 ukoliko se uvežu velika i mala reportažna vozila. U tom slučaju, kao cjelina sa malim kolima, signal mogu ispuručivati i preko satelita.

Jedna od kamera ima mogućnost bežičnog uvezivanja sa vozilom, a druga super usporenu reprodukciju slike do osam puta, a sve ostale do tri puta. Matrica i uređaji za usporenu reprodukciju su spremni za budući UHD sistem.

Vozilo, takođe, posjeduje najmoderniju audio i video opremu, tako da zadovoljava FIFA i UEFA kriterijume.

Ugovor o drugoj fazi digitalizacije Nacionalnog javnog servisa vrijedan 11,4 miliona eura potpisan je u decembru 2018, kada je generalni direktor RTCG Božidar Šundić kazao je da je namjera menadžmenta da emitovanje HD signala počne na današnji dan, što se i ostvarilo.

Povodom Jubileja, večeras će u hotelu Hilton biti upriličena Svečana akademija, koja će biti direktno prenošena na Prvom programu od 20 sati i pet minuta.

Povodom 27. novembra, Dana Radio-televizije Crne Gore, na današnjoj svečanosti biće uručene godišnje nagrade zaposlenima. Dobitnici nagrada za životno djelo su novinar Branko Vojičić i muzička urednica Snežana Pavićević.

Najbolji novinar TVCG je Aleksandra Karadžić, Radija Žarko Božović. Nagrade za najbolje mlade novinare biće uručene Marku Terziću i Ozrenu Zogoviću. Za tehničko-tehnološka zanimanja nagrađen je Miloš Radulović, dok je nagrada za produkcijska zanimanja pripala Goranu Milutinoviiću.

Reditelj Radoslav Stanišić dobitnik je nagrade "Husein Bato Dukaj", a Zoran Grba, priznanja za doprinos kvalitetu programa.

Istorijat RTCG-a

U tek oslobođenom Cetinju, dvadeset sedmog novembra 1944. godine, oglasio se Radio Cetinje, vijestima i izvještajima sa ratišta, na kome su vođene žestoke borbe za konačno oslobođenje cijele zemlje.

Početkom 1949. Radio se seli u Titograd, pa se 30. aprila te godine svečano oglasio Radio Titograd. Kao i na Cetinju, Radio Titograd tih godina program izvodi uživo.

Za proteklih 75 godina Radio Crne Gore rastao je i razvijao se u skladu sa ukupnim ekonomskim, političkim i kulturnim životom Crne Gore.

Kao zvanični početak rada Televizije Crne Gore, tada Televizije Titograd u osnivanju, uzima se maj 1964. godine, kada je, u centralnom dnevniku Televizije Beograd, emitovana prva reportaža pripremljena u crnogorskoj redakciji.

Prvi televizijski dnevnik emitovan je 1975. godine.

Preseljenjem u novi dom 1984. godine Radio-televizija dobija odgovarajuće profesionalne uslove za rad. Od 1991. godine Televizij Titograd počinje da djeluje u jedinstvenom radio-difuznom sistemu pod imenom Radio i Televizija Crne Gore.

U januaru 2001. godine počelo je emitovanje Satelitskog programa, namijenjenog u prvom redu crnogorskoj dijaspori.

Najmlađi mediji RTCG - Multimedijalni centar, počinje sa radom januara 2013. prerastajući vrlo brzo u nezaobilaznu adresu. Danas, Portal bilježi do 50 hiljada dnevnih posjeta.

Od 2002. godine Radio i Televizija Crne Gore su javni radio-difuzni servisi građana Crne Gore.

2019. DIGITALNA ERA

- mogućnost za pokretanje novih zemaljskih digitalnih TV kanala,
- neuporedivo bolji TV signal i prijem bez smetnji
- interaktivne usluge
- televizija visokog kvaliteta - HDTV.

Projektom modernizacije tehnoloških kapaciteta sva radijska i televizijska oprema stara i po nekoliko decenija, zamijenjena je opremom posljednje generacije.

Za taj projekat Vlada je obezbijedila sedamnaest miliona osam stotina hiljada eura. Sam proces podrazumijevao je niz etapa, od formiranja radnih grupa, izrade tenderske dokumentacije, adaptacije prostora mašinskih soba, obezbjeđivanja predviđenih protivpožarnih mjera i ugradnje sistema klimatizacije, pa do postavljenja opreme i obuke kadra. Stotine kilometara kablova, nosača različitih vrsta signala, postavljeno je duž čitave zgrade i povezuje različite uređaje u funkcionalne cjeline. Sistem baziran na najmodernijim rješenjima, u najvećoj mjeri, oslanjaja se na IP optičku i električnu infrastrukturu. To će omogućiti i lakši prelaz na nove tehnologije u budućnosti.

Svi televizijski kanali proizvode i emituju program u HD rezoluciji, a svi radijski kanali iz novog, digitalnog audio sistema koji nudi vrhunski zvuk.

Značajne prednosti prelaska sa starog na novi sistem građani će moći da osjete i korištenjem našeg Portala, jer novi sistem omogućava mnogo bolju i bržu vezu sa radijom i televizijom, odnosno značajno ubrzano plasiranje informacija putem internet platforme. Prije svega, posjetioci Portala mogu očekivati značajno veći broj multimedijalnih sadržaja, a korisnici društvenih mreža, bolju dostupnost javnog servisa, kako u smislu plasiranja informacija, tako i komunikacije sa građanima.

RTCG danas je jedan od najmodernije opremljenih RTV sistema u Evropi.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније