Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

26. 11. 2019. 07:21 >> 23:47
59

ALBANIJA

Poginule 23 osobe, 600 povrijeđeno

Najmanje 23 osobe poginule su u razornom zemljotresu koji je jutros u 3.54 pogodio Albaniju, novi je zvanični bilans albanskog ministarstva odbrane. Ministarstvo zdravlja je potvrdilo da je oko 600 ljudi povrijeđeno, kao i da su neki u kritičnom stanju. Iz ruševina je izvučeno 42 ljudi, javila je albanska televizija Panorama. Pripadnici vojske podigli su šatore u koje treba da smjeste žitelje Tirane i Drača, čiji su domovi uništeni prilikom potresa.

Najjači zemljotres bio je magnitude 6,4 stepeni, dok su desetine drugih zemljotresa pratile magnitudu do 5,4.

Nekoliko zgrada srušeno je u Draču i u selu Tuman, a na desetine porodica ostalo je pod ruševinama, dok spasilačke ekipe pokušavaju da pomognu blokiranim stanovnicima.

Pripadnici vojske podižu šatore u koje treba da smjeste žitelje Tirane i Drača čiji su domovi uništeni prilikom potresa.. Sportske dvorane u Tirani su otvorene za zbrinjavanje građana, koji su se nakonzemljotresa našli na ulicama.

Gradonačelnik Tirane, Erion Veljiaj, poručio je da su sve sportske dvorane otvorene za zbrinjavanje građana, koji su se nakon serije zemljotresa našli na ulicama.

Veljiaj je na svom fejsbuk profilu objavio da će svi ti objekti ostati otvoreni za privremeni smještaj.

Da ima žrtava potvrdio je na Tviteru i albanski premijer Edi Rama, koji je rekao da je potres ostavio snažne posljedice, ali i odnio ljudske živote.

"Intenzivno radimo na tome da spasimo svaki mogući život. To je dramatičan trenutak, kad ipak moramo ostati mirni i stajati jedni uz druge", napisao je Rama, uvjeren da će uz pomoć prijatelja prevazići ovu tešku situaciju. 

Inače, nakon jutrošnjeg zemljotresa u Draču je pala petospratnica, a iz ruševina je spaseno jedno dijete, javili su lokalni mediji.

 

Građani Tirane izašli su na ulice, a neki i sa bebama u naručju.

Albanski Javni servis javio je da "apokaliptične slike" dolaze iz Drača, koji je bio epicentar potresa koji je probudio čitav region. Tamošnje Ministarstvo obrazovanja je saopštilo da danas neće biti nastave u školama. 

Jadranka Mihaljević iz Zavoda za seizmologiju kazala da je posljednji potres "bio jedan od naknadnih potresa nakon glavnog udara koji je pogodio Albaniju prije četiri sata".

"Neposredno poslije toga registrovan je naknadni udar jačine 5,4 po Rihterovoj skali, a zatim je uslijedila velika serija zemljotresa", kazala je Mihaljević za Jutarnji program RTCG.

Prema preliminarnim podacima Zavoda za seizmologiju, žarište prvog zemljotresa locirano je na dubini od osam km.

"Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju u tri časa i 56 minuta registrovao je razoran zemljotres, sa epicentrom kod Drača. Jačina zemljotresa u žarištu iznosila je 6.2 stepen Rihterove skale", navode iz Zavoda.

Kako su saopštili, na osnovu teorijskog modela makroseizmičkog polja ovog regiona, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati velike materijalne stete u epicentralnom području.

Mediji u Albaniji javili su da je jačina potresa bila 6,4 stepena po Rihterovoj skali.

Snažnom zemljotresu u Albaniji prethodilo je nekoliko slabijih potresa između 2,8 i četiri stepena po Rihterovoj skali.

Naime, kako je objavljeno na sajtu Zavoda za seizmologiju, prvi potres jačine 3,4 stepena bio je oko 22 sata, sljedeći jačine 4 stepena oko 2:50h.

Treći potres jačine 2,8 desio se pola sata kasnije (oko 3.22h), dok je najjači uslijedio u 3:56. Posljednji potres zabilježen je ispred pet časova i bio je jačine 3,7 stepeni po Rihteru.

Čitaoci Portala RTCG javljaju da se, osim u Podgorici, zemljotres osjetio i na sjeveru i na jugu zemlje, ali i u Beogradu, Nišu, Jagodini, Kraljevu, Skoplju, na Kosovu...

Regionalni mediji javljaju da se potres snažno osjetio i u BiH, te Hrvatskoj, a naročito na području Dubrovnika.

Na Tviteru su objavljeni snimci oštećenih zgrada u regionu albanskog grada Drača, dok se na ulicama tog grada mogu vidjeti uznemirani građani koji su izašli iz svojih stanova.

Italijanska agencija ANSA objavila je da se potres osjetio u regijama Pulja i Basilikata na jugu zemlje.

Radi se o drugom potresu u nešto više od dva mjeseca koji je pogodio Albaniju.

 

 

Пратите нас на

Коментари59

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније