Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

25. 11. 2019. 16:10   >>  16:10 1

ISPOVIJEST

Izašla iz pakla porodičnog nasilja

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ekipa TVCG razgovarala je sa jednom 42-godišnjakinjom koja je bila žrtva. Nakon dvije decenije braka, ohrabrila se da pobjegne i utočište pronađe u Sigurnoj ženskoj kući. Razvela se, a sada pokušava da postane staratelj mlađem djetetu i da vrati davno zaboravljeni život.

"Od kuće sam otišla nakon noći u kojoj nisam bila sigurna da ću da dočekam jutro. To nije bilo prvi put, ali sam tada osjećala najveći strah", kazala je žrtva nasilja iz Podgorice.

Na napuštanje doma odlučila se nakon 20 godina braka. Već na početku zajedničkog života, kako kaže, suprug je počeo da se ponaša nasilnički.

"Mislila sam da je greška u meni, da sam glupa, ograničena. Njegov stav prihvatala sam da je tačan. Gubitak samopouzdanja. Vremenom je dolazilo i do fizičkog maltretiranja. Stvar prazne priče, da živim sa strahom 24 sata", dodala je.

Osim ovog klasičnog tipa nasilja nad ženama, danas je sve zastupljenije onlajn nasilje.

"Vrlo često dolazi to tih komunikacija putem društvenih mreža", kazao je Slavko Milić iz Uprave policije.

Žrtve su često udate žene koje, nezadovoljne bračnim životom, stupe u komunikaciju sa drugim muškarcima.

"Upoznaju se sa predatorima. Vrlo često su to ucjene novčane prirode. Jedna žena je morala da da 10 hiljada na koliko je bila ucijenjena", kazala je Ljiljana Raičević iz NVO "Sigurna ženska kuća".

Raičević napominje da nakon počinjenog djela nasilnici moraju da budu udaljeni, a ne da se poslije zatvora vrate kući. Nije zadovoljna ni kaznenom politikom.

"Mi nijesmo zadovoljni kaznenom politikom", istakla je Raičević.

Da se rane žrtava porodičnog nasilja teško zacjeljuju, čak i kada nasilnici dobiju zasluženu kaznu, pokazuje primjer sagovornice s početka priče. Iako je izašla iz pakla nasilja, i dalje se ne osjeća bezbjedno.

"Ne osjećam se još uvijek bezbjedno", kazala je žrtva nasilja.

Nažalost, ona ni slobodu ne vidi kao nešto što je na dohvat ruke.

"Trenutno nisam sigurna da znam odgovor na to pitanje", kazala je.

Nemanja Živaljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније