Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Mina ]

22. 11. 2019. 20:05   >>  20:05 6

IZMJENE ZAKONA

Doniranje organa i bez saglasnosti porodice

Skupština Crne Gore usvojila je izmjene i dopune Zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja kojim je predviđeno da nije potrebna saglasnost porodice za doniranje organa kod osoba koje su tokom života potpisale donorsku karticu.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović rekao je ranije, tokom skupštinske rasprave o predloženom aktu, da je izmjenama omogućeno punoljetnim osobama da daju pisanu dobrovoljnu saglasnost za uzimanje organa za slučaj smrti kod izabranog doktora, radi presađivanja osobama kojima je to jedini način liječenja.

“Mogu da daju i pisanu izjavu kojom se protive ovom postupku, a data je mogućnost uzimanja organa od umrlog koje nije dalo pisanu saglasnost, niti izjavu o protivljenju ovom postupku, na osnovu saglasnosti koju daje član uže porodice”, naveo je Hrapović.

Na taj način, kako je dodao, obezbijeđeno je davanje, odnosno uzimanje organa sa umrlog davaoca samo na osnovu pisane saglasnosti koja se daje na propisani način.

„U slučaju nastupanja moždane smrti osobe koja nijesu dala ovu saglasnost, niti izjavu kod izabranog doktora da se izričito protive ovom postupku, saglasnost za uzimanje, odnosno davanje organa može da da član njihove uže porodice“, pojasnio je Hrapović.

On je kazao da se, u cilju sprječavanja svih oblika zloupotreba, zakonom propisuje vođenje registara svih saglasnosti za uzimanje organa, kao i izjava o njihovom opozivu ili izmjeni i registara davalaca organa.

Predložena rješenja, prema riječima ministra, daju mogućnost povećanja broja umrlih davalaca organa, kao i povećanja broja presađenih organa osobama kojima je to jedini način liječenja.

„Presađivanje organa umrlih davalaca dovešće do produžavanja i poboljšanja kvaliteta života ovih lica, a kao pozitivan efekat ovih rješenja, treba pomenuti i smanjenje troškova liječenja i opterećenja sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, smanjenje broja privremenih spriječenosti za rad, sa svim posljedicama koje ovo izaziva“, dodao je Hrapović.

Skupština je večeras usvojila i izmjene zakona o zdravstvenom osiguranju, o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotor i o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније