Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

22. 11. 2019. 13:05 >> 13:12

RADOJEVIĆ SAOPŠTIO

Veliki napredak u krivičnom procesuiranju nasilja

U Crnoj Gori u posljednih 15 godina ostvaren je veliki napredak u pravnom i krivičnom procesuiranju predmeta koji se odnose na nasilje prema ženama, kazao je specijalista sudske medicine, Nemanja Radojević.

On je kazao da je osobitost crnogorskog društva, u smislu izrazito patrijarhalnog odnosa, jedan od elemenata zbog kojih je porodično nasilje i dalje na visokom nivou.

"U Crnoj Gori u posljednjih deset ili 15 godina ostvaren je veliki napredak u pravno-krivičnom procesuiranju tih predmeta, sa izuzetnom senzibilnošću policije, tužilaštva i sudova prema takvim problemmima", rekao je Radojević u Institutu za javno zdravlje (IJZ), povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Kako je dodao, on je kroz svakodnevna vještaćenja uvidio da se primjenjuju standardi koji su na najvećem evropskom, ali i svjetskom nivou.

Doktorica Vilnerina Ramčilović iz IJZ kazala je da je edukacija koju je ta zdravstvena institucija organizovala povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja u porodici namijenjena pružaocima zdravstvenih usluga kako bi se informisali o obavezi prijavljivanja slučajeva nasilja u porodici i adekvatnom dokumentovanju posljedica nasilja.

Ona je istakla da je medicinska dokumentacija veoma važna u sudskim procesima za dokazivanje nasilja.

Direktorica SOS telefona u Podgorici, Biljana Zeković, kazala je da je izuzetno važno da zdravstveni radnici budu senzibilisani, obučeni, steknu iskustva i znanja da prepozaju nasilje.

Prema njenim riječima, dosadašnja praksa pokazala je da su sudski predmeti koji se odnose na nasilje nad ženama teško dokazivi, upravo zbog nedostatka materijalnih dokaza.

Kako je dodala, zdravstveni radnici moraju da znaju koje su njihove obaveze kada su u pitanju zakoni, prijavljivanje nasilja, na koji način to čine, a da ne povrijede integritet same žrtve nasilje.

Zeković je istakla da je veoma važno da oni poznaju pravila i procedure.

„Država je krajem prošle godine odgovorila na te potrebe, samim tim što je Ministarstvo zdravlja jedno od potpisnika različitih protokola i procedura koje se tiču nasilja nad ženama, djecom i nasilja u porodici“, rekla je Zeković.

Edukacija koje je organizovana, pojasnila je, važna je i da bi se konačno razriješile dileme da li ljekar ima pravo, odnosno da li krši ljekarsku etiku kada prijavi slučaj nasilja u porodici, kome treba da prijave nasilje, da li samo policiji, centrima za sociljni rad.

Prema riječima Zeković, dilema je i kome je sve ljekar dužan da obezbijedi zdravstvene podatke vezane za žrtvu nasilja.

„Izuteno je značajno kako da opiše povrede. Sa tim u vezi ljekari će biti upoznati sa jednom vrlo jasnom skicom, gdje se upisuju svi podaci“, navela je Zeković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније