Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

20. 11. 2019. 11:39 >> 11:39

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Barski maslinari u Istri

Predstavnici Društva maslinara Bar su proteklog vikenda učestvovali na 15. Danima mladog maslinovog ulja, koji se održavaju u istarskom gradiću Vodnjanu. Barani tradicionalno već sedmu godinu za redom učestvuju na ovoj prestižnoj manifestaciji.

Domaćini su, kako ističu iz Društva maslinara, za Barane obezbjedili dva besplatna izložbena štanda, na kojima je predstavljeno mlado maslinovo ulje dobijeno od autohtone sorte Žutica, zelene i crne masline, te paštetu od maslina. Pored ulja i drugih proizvoda na štandu je predstavljen Vladin projekat izgradnje Kuće maslina u Starom Baru.

O značaju manifestacije Dani mladog maslinovog ulja govori i činjenica da ju je otvorila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja je nakon otvaranja obišla sve izlagače. Za štand Društva maslinara Bar je izrazila posebno interesovanje, pa joj je menadžer Opštine Bar i predsjednik Društva maslinara Ćazim Alković predstavio projekat izgradnje Kuće maslina, kao i izložene proizvode. Predsjednica Grabar Kitarović je od Barana na poklon dobila "Barsko ulje" koje je u procesu zaštite porijekla, zelene i crne masline, te Crnogorski med koji se pakuje u Kući meda u Danilovgradu.

"Gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović je takođe pozdravio Barane, čestitao na uspjesima i prisutne upoznao da će brzo i u Skupštini grada Vodnjana biti prihvaćen predlog o bratimljenju, te da će njihova delegacija uskoro doći u Bar, kad će biti potpisana Povelja o bratimljenju.
Štand Društva maslinara Bar su posjetili i predstavnici zajednice crnogorskih iseljenika koji su iz okoline Bara u Peroj iselili još 1657. godine i koji i danas čuvaju svoju religiju, običaje, jezik i drugo", istakli su iz Društva.

Barani su iskoristili priliku da pohađaju stručna predavanja, a posebno ono koje se odnosilo na panel za senzorsku ocjenu kvaliteta maslinovog ulja.
Voditeljica akreditovanog panela iz Poreča Karolina Brkić Bubola je ponudila podršku za uspostavljanje prvog crnogorskog Panela za senzorsku ocjenu kvaliteta maslinovog ulja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније