Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

20. 11. 2019. 07:00 >> 17:46

IZMJENE ZAKONA

Ekspertima protiv falsifikovanih diploma

Ministarstvo prosvjete predložilo je izmjenu Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava, kojom namjeravaju da promijene kriterijume izdavanje diploma i angažuju eksperte koji će davati mišljenje o ispravi stečenoj u inostranstvu, a imao bi mogućnost da predloži priznavanje ili odbije diplomu.

 

Portaprolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić kazala je za Dan da je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija, koji je pripremila međuresorska radna grupa, na javnoj raspravi i prošle sedmice je održan okrugli sto u Ministarstvu prosvjete.

"Ključne izmjene tiču se razrade postupka i kriterijuma priznavanja, koji bi sada trebalo da obuhvataju ishode učenja, strukturu obrazovnih programa, nivo vještina i kompentencija, uslove upisa, obim i trajanje praktične nastave, prava koja obrazovna isprava daje u zemlji izdavanja. Predloženo je takođe da ministarstvo, u postupku cijenjenja isprave i gore navedenih kriterijuma, ima mogućnost eventualnog angažovanja eksperta iz iste ili srodne oblasti za davanje mišljenja o ispravi, odnosno kvalifikaciji stečenoj u inostranstvu. Lista eksperata bi se sačinjavala na osnovu javnog poziva", kazala je Lekićeva.

Ekspert bi, kako je rekla, imao mogućnost da predloži priznavanje ili odbijanje diplome, uz obavezno obrazloženje.

"Tokom rasprave mogli su se čuti i dodatni predlozi u dijelu angažovanja eksperata, odnosno drugih institucija iz sektora visokog obrazovanja", pojasnila je Lekićeva.

Ona je podsjetila i da je Crna Gora potpisnica Lisabonske konvencije koja se bavi priznavanjem obrazovnih isprava i ta konvencija će se u svakom momentu poštovati.

"Sa druge strane, naše je pravo i obaveza da razrađujemo dalje njene principe i time omogućavamo sopstvenom tržištu da se zaštiti od sumnjivih diploma. Ovdje naglašavamo i da svima onima koji su kvalitetno završili program neke visokoškolske ustanove, proces priznavanja ovim neće biti otežan, već suprotno. Ove izmjene zakona imaju fokus, prije svega na onim diplomama za koje postoji sumnja da su izuzetno lošeg kvaliteta", rekla je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније