Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

18. 11. 2019. 14:31   >>  14:32

ISTRAŽIVANJE UNICEF-A

Na jugu CG najveća stopa sumnje u vakcine

MIKS istraživanje koje je sprovedeno u organizaciji UNICEF-a, za južni region Crne Gore pokazali su da je u tom regionu najveća sumnja u vakcinaciju, odnosno na jugu je najveći procenat ljudi starosti 15-49 godina koji vjeruju da vakcine izazivaju ozbiljne neželjene efekte kod djece – svaki četvrti građanin to misli.

"Činjenica da 25,8 odsto ispitanika na jugu smatra da vakcine dovode do težih neželjenih događaja samo ukazuje da postoji određena doza nerazumjevanja značaja vakcinacije i pogrešna percepcija bezbjedonosnog profila vakcina. Iako je nauka jasna, iako su podaci više nego precizni i iako znamo da su vakcine među najbezbjednijim procedurama moderne medicine - očigledno je da se roditelji na jugu moraju dodatno osnažiti i edukovati kako bi raspolagali sa tačnim činjenicama i kako bi nedvosmisleno mogli da donesu ispravne odluke koje su u najboljem interesu njihove djece", poručio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje dr Senad Begić, na regionalnoj konferenciji koja je održana u Tivtu, a na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja.

MIKS podaci ukazuju na još jedan prioritet za jug: povećanje stope dojenja. Tek svaka peta beba bude podojena tokom prvog sata nakon rođenja u južnom regionu, dok je to u prosjeku slučaj sa svakom četvrtom bebom u Crnoj Gori.

"Imajući u vidu da se 98 odsto porođaja dešava u bolnicama, niske stope dojenja tokom prvog sata nakon porođaja nas upozoravaju na neophodnost većeg angažovanja zdravstvenih radnika u pružanju podrške majkama da počnu da doje odmah nakon porođaja", poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali.

Svako drugo dijete na jugu pohađa predškolsko obrazovanje, što je u skladu sa nacionalnim prosjekom.

"Mora se nastaviti uspješna saradnja obrazovnih institucija i porodica kako bi se procenat djece koja pohađaju predškolsko obrazovanje još više povećao u budućnosti. To mora ostati prioritet reforme obrazovnog sistema u Crnoj Gori", poručio je Kogali.

Kao i prethodno održano 2013, ovo MIKS istraživanje uključilo je posebnu anketu za domaćinstva u romskim naseljima.

"Podaci o djeci koja žive u romskim naseljima pokazuju da se ona ne samo suočavaju sa istim izazovima, kao i djeca u drugim djelovima zemlje, već su i dodatno uskraćena u smislu ranih brakova, nižih stopa pohađanja osnovnog i srednjeg obrazovanja, većeg siromaštva, itd. Stoga, dodatna pažnja se mora posvetiti ovoj djeci, jer sva djeca imaju jednaka prava", kazao je Kogali.

Podaci dobijeni iz MIKS istraživanja koje se sprovodi svake pete godine, koriste se za procjenu napretka Crne Gore u postizanju Ciljeva održivog razvoja i relevantne nacionalne strategije, kao i napretka zemlje u sprovođenju Konvencije UN-a o pravima djeteta. 

Radi se o najvećem istraživanju poslije popisa koje se, uz podršku UNICEF-a, sprovodi širom svijeta svakih pet godina, s ciljem prikupljanja statistički pouzdanih i međunarodno uporedivih podataka po nizu pokazatelja u oblastima zdravlja, obrazovanja, razvoja djece i uslova života djece i porodica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније