Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

18. 11. 2019. 11:14   >>  11:14

PODGORIČKA URA

Interventni policajci da budu krivično procesuirani

Podgorička URA pozdravila je odluku da iz intevnentnih jedinica Uprave policije (UP) budu uklonjeni službenici koji su prekoračili ovlašćenja nakon održane utakmice u Nikšiću, između FK Budućnost i FK Sutjeska, ali i zatražila da navedeni slučajevi budu krivično procesuirani, te da nadležno tužilaštvo u najskorijem roku donese odluku po tom pitanju.

„Kada je riječ o težim, nehumanim i neprofesionalnim prekoračenjima policijske sile, pravda se ne može zadovoljiti samo kratkoročnim disciplinskim postupcima. A jednom takvom, brutalnom prekoračenju, svjedočila je cijela Crna Gora, kada je na snimku prikazano kako – nakon napetih situacija između policije i navijača gostujućeg kluba, grupa policajaca palicama počinje da udara navijača, koji se izdvojio iz grupe i koji nije pružao otpor”, saopšteno je u pokretu URA.

Takvo postupanje, kako su ukazali,  ne smije ostati nekažnjeno, niti se sankcija smije završiti na pukim disciplinskim mjerama i prebacivanju na drugo radno mjesto.

URA podsjeća da u svim ozbiljnim državama policijske snage imaju posebna odjeljenja koja se bave obezbjeđivanjem fudbalskih utakmica i obučavaju svoje pripadnike - na koji način da izbjegnu nasilje sa navijačkim grupama i anticipiraju psihologiju grupe.

“Dok se u Crnoj Gori se po ko zna koji put ponavljaju scene bespotrebnog demonstriranja policijske sile i brutalnosti, uz brojna prekoračenja policijskih ovlašćenja. Takvo postupanje je nezakonito i kontraproduktivno, jer umjesto da smiri strasti i preduprijedi nasilje, ono je samo uvod u dalju eskalaciju nasilja sa obje strane“, ukazali su u pokretu URA.

Podgorička URA je ukazala da je i Savjet za građansku kontrolu rada policije pocrtao da je tog dana nesumnjivo „došlo do očigledne nesrazmjerne primjene sile pri upotrebi službene palice”, te da je čak i “samo zamahivanje službenom palicom u predjelu glave nezakonito”.

„Kao što je svaki napad na službeno lice nezakonit i kažnjiv, tako i svako prekoračenje policijskih ovlašćenja i nesavjestan rad – takođe moraju biti sankcionisani. Zbog svega navedenog, pozivamo na brzu reakciju nadležnog tužilaštva, kako bi se iskorijenio ovakav katastrofalan pristup“, ukazali su u podgoričkom odboru pokreta URA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније