Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 11. 2019. 10:53 >> 13:05

UPRAVA JAVNIH RADOVA

Postavljen prvi stub žičare prema Đalovića pećini

Postavljen je prvi noseći stub prema Đalovića pećini u blizini manastira Podvrh. Dinamika izgradnje žičare, kako su kazali iz Uparev javnih radova, uveliko će zavisiti od vremenskih prilika, ali ako oni budu išli na ruku izvođaču radova očekuje se da će najveći dio posla biti završen u drugoj polovini naredne godine.

Kako su kazali iz Uprave, montažom prvih elemenata žičare u Đalovića klisuri nedavno je označen početak jednog od kompleksnijih poduhvata ovog strateški važnog projekta, čija će realizacija omogućiti punu turističku valorizaciju Đalovića pećine i njene okoline.

"Radnici podgoričkog preduzeća 'Novi Volvoks', sa kojim je Uprava javnih radova potpisala ugovor o izgradnji žičare u vrijednosti od 3,9 miliona eura, postavili su prvi noseći stub na početnoj stanici u blizini manastira Podvrh", navodi se u saopštenju.

Žičara je duga 1,7 kilometara, imaće dvije gondole sa po osam mjesta, a vožnja preko klisure će trajati skoro šest minuta.

"Dinamika radova uveliko će zavisiti od vremenskih prilika, ali i od savladavanja građevinskih izazova, s obzirom na činjenicu da se dio stubova nalazi na prilično nepristupačnim planinskim lokacijama. Ukoliko ovi faktori budu na našoj strani, očekujemo da će najveći dio posla biti završen u drugoj polovini naredne godine", ističu iz Uprave.

U toku su i izgradnja objekta za potrebe trafostanice 35/10 kV "Bistrica" koja će napajati kompleks električnom energijom, u vrijednosti od 1,2 miliona eura, kao i 5,7 kilometara pristupne saobraćajnice Bistarica – manastir Podvrh, za koju će biti izdvojeno oko 4,5 miliona eura. Procijenjena vrijednost kompletnog projekta je oko 18 miliona eura.

"Realizacija ove, kao i drugih strateških investicija, svrstana je među prioritete Vlade Crne Gore u narednoj godini. To najbolje pokazuje iznos raspoloživih sredstava za kapitalne projekte Uprave javnih radova u 2020. od 87 miliona eura, što je za 37,5 odsto više u odnosu na ovogodišnji budžet", kazali su iz Uprave.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније