Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 09. 2013. 16:39 >> 16:44

MEĐUNARODNI DAN

GA: Koristite blagodeti mira

Na međunarodni dan mira Građanska alijansa poziva sve društvene subjekte da zajedno koriste blagodeti koje mir pruža i da, kako navode u saopštenju, ne posustaju u naporima da unaprijede dobrosusjedske odnose i kvalitet saživota različitih grupa.

 

"Crna Gora je multietnička, multinacionalna i multikonfesionalna zajednica koja sa ponosom može reći da je saživot i tolerancija standard. Ipak, opominju istraživanja o postojanju etničke distance po kojima ne želimo za komšiju, poslodavca, ženu ili muža onog ko je drugačiji", navodi se u saopštenju GA.

U vrijeme kada su širom svijeta otvorena ratna žarišta, treba, kako poručuju iz GA, slaviti mir i činjenicu da nas kao društvo opterećuju druge vrste problema.

"Ipak, ne možemo uživati u miru, a da se ne podsjetimo svoje uloge u nedavnim ratnim dešavanjima", navodi se u saopštenju GA.

Zato, kako navode. na dan mira podsjećaju da zrelo, pomireno i progresivno demokratsko društvo mora imati zdrav odnos i prema prošlosti.

"Crna Gora je imala važnu ulogu u prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica – i to treba naglasiti, ali i ne tako slavnu ulogu u četiri ratna zločina na teritoriji Crne Gore. Crna Gora se treba oduprijeti tendencijama za prekrajanjem i relativizacijom prošlosti i mora osuditi svaki zločin. Samo društvo, odnosno institucije sistema i simbolička većina, moraju inicirati razrješenje otvorenih pitanja iz prošlosti i omogućiti informisanje i edukaciju javnosti, prihvatanje odgovornosti i adekvatno korišćenje institucionalnih i sudskih mehanizama u cilju dostizanja pravde. A odgovorni i svjesni građani to trebaju potencirati i tražiti, inače nam je suđeno da- ponovimo sve", saopšteno je iz nevladne odrganizavije Građanska alijansa.

Generalna skupština UN je 2001. godine, posebnom rezolucijom proglasila 21. septembar za Međunarodni dan mira.

Rezolucijom su sve zemlje i narodi, ljudi svih uzrasta i iz svih društvenih slojeva, pozvani da slave mir i daju svoj doprinos da mir zavlada svijetom.

Univerzalna poruka Međunarodnog dana mira glasi - "Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja", a širom svijeta se ovaj datum obilježava raznovrsnim skupovima, manifestacijama, marševima mira i koncertima.

Zvuk zvona i minut ćutanja tačno u podne postali su već tradicija u zgradi UN u Njujorku. Zvono mira je 1954. godine UN poklonilo Udruženje UN iz Japana, a izliveno je od novčića koje su skupila deca iz 60 zemalja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније