Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 11. 2019. 20:34 >> 20:49
2

IZBJEGLICE NA BALKANU

"Ovdje nam je dobro, ali nema budućnosti"

Izbjeglice iz Avganistana, Pakistana, Iraka, Sirije ostale su na Balkanskoj ruti. Ima ih u prihvatnim centrima Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Sa njihovim životom upoznali su se novinari regiona, u okviru Balkan medija karavana.

U kampu u Vranju se nalazi i dvadesetdvogodišnja djevojka, koju svi zovu Sonja. U Avganistanu je radila kao akušerska sestra, a onda je sa porodicom odlučila da preko Irana, Turske i Bugarske krene putem kojim su ranijih godina prošle na stotine hiljada njihovih sunarodnika. 

"Avganistan je u ratu, to zna cijeli svijet. Za nas, to znači da ne možemo, na primjer, da idemo autom od grada do grada, jer nas Talibani mogu ubiti. Kada izađemo iz kuće, mi ne znamo da li ćemo se vratiti, da li ćemo ponovo vidjeti porodicu. Ovdje nam je dobro, dobri su ljudi, ali ovdje nema budućnosti. Ne daju nam pasoš, ne daju nam državljanstvo. Voljela bih da jednog dana imam sopstvenu bolnicu koja će pomagati siromašnima i žrtvama rata", kazala je Sonja. 

Situacija u Makedoniji je mnogo drugačija nego sto je bila 2015. i 2016. Njih nema mnogo u prihvatnim centrima i kampovima.

"Svakodnevno se suočavamo sa velikim brojem ilegalnih ulaza i izlaza u Sjevernoj Makedonji", rekla je Stojne Atanasovska Dimiškovska iz NVO Otvorena porta - La strada.

Čim se pređe u Srbiju broj migranata raste zbog veličine zemlje i zbog broja kampova koji u Srbiji postoje.

"U prihvatnim i azilnim centrima u Srbiji je nešto preko 3.000 migranata i azilanata i van centara ih je nesto preko 400", kazao je Goran Ćirić iz Komesarijata za izbjeglice i migracije Republike Srbije.

Najdramatičnija situacija je trenutno u Bosni i Hercegovini, tačnije u Bihaću gdje ima 400 formalna i neformalna kampa. Situacija je slična onoj kakva je bila u martu ili aprilu 2016. godine, nakon što su granice zatvorene i nakon sto su ljudi iz Avganistana, Pakistana, Iraka, Irana i Sirije ostali zaglavljeni na ruti na kojoj su se tada našli.

Prilikom neuspjelih pokušaja prelaska granice vraćaju se u kamp u lošem zdravstvenom stanju.

"Neko od njih dolazi u lošem stanju, izmoreni, povrijeđeni", rekao je kamp menadžer u prihvatnom centru "Sedra" Mile Ćilikovski. 

U kampu "Bira", neka potpuno drugačija slika. Hale danas mrtve fabrike za proizvodnju bijele tehnike "Bira", sada su ogromna čekaonica za više od 1.700 migranata, koji se nadaju nastavku puta ka EU. Atmosfera je može se reći vašarska. Odzvanja arapska muzika, tarabuke i gitara. Pod šatorima, u hali, igra se šah, slikaju se slike, a prekoputa se igraju fudbal i odbojka. Sve je više formacija da će ovaj prihvatni centar biti zatvoren sredinom novembra.

Posjeta prihvatnom centru "Bira" ujedno je i završetak Balkan medija karavana.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније