Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.P. ]

17. 11. 2019. 18:39 >> 18:41

STUDENTSKI PARLAMENT

Položaj studenata značajno unaprijeđen

Položaj studenata u Crnoj Gori je posljednjih godina značajno unaprijeđen, ocijenio je predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG) Danilo Jelovac, navodeći da kontinuirano treba raditi da se smanji broj nezaposlenih sa stečenom diplomom.

Jelovac je, povodom Međunarodnog dana studenata – 17. novembra, kazao da bi ulaganje u obrazovanje trebalo da bude osnovno polazište svim donosiocima odluka, kako bi studenti imali mjesto u društvu kakvo zaslužuju.

"Položaj studentske populacije u Crnoj Gori je značajno unaprjeđen posljednjih godina, ali postoji veliki prostor za napredak u narednom periodu", rekao je Jelovac agenciji MINA.

On je poručio da treba kontunirano raditi na tome da studenti dobiju još bolji položaj u društvu.

"To se prije svega odnosi na činjenicu da se mora svim snagama raditi na tome da se smanji broj nezaposlenih sa stečenom diplomom, ali i da studenti budu uključeni u sve društvene procese i da u pravom smislu predstavljaju snagu koja je pokretač crnogorskog društva", naveo je Jelovac.

Upitan da li su studenti dovoljno uključeni u procese odlučivanja u Crnoj Gori, Jelovac je odgovorio potvrdno, navodeći da i u tom pogledu ima mjesta za napredak.

On je istakao da glas mladih može i mora da se čuje više nego što je to sada slučaj i da nije dovoljno samo deklarativno zalaganje za njihovo učešce u svim procesima.

Jelovac je naglasio da mladi treba aktivnije da budu uključeni u sve procese i da ih svojim idejama usmjeravaju, jer će se te odluke i mjere, u budućnosti, ticati upravo najviše njih.

"Moraju se preduzeti konkretne mjere za bolji položaj mladih, ali i odrediti parametri kako bi se moglo zaključiti kakvi su rezultati i efekti tih mjera onih koji su donosioci odluka", dodao je Jelovac.

On smatra da kvalitet visokog obrazovanja nije na adekvatnom nivou, odnosno na nivou na kojem svi teže da bude.

Kako je naveo Jelovac, prostor za napredak postoji i upravo je jedan od prioritenih ciljeva ovog saziva SPUCG podizanje kvaliteta studija na svim univerzitetskim jedinicama.

On je dodao da je u proteklom periodu bilo mnogo izazova i problema sa kojima su se susreli, a čijem rješavanju su značajno doprinijeli.

Jelovac je podsjetio da je konkretan problem, koji je bio aktuelan u proteklom period, bio regulisanje statusa studenata postdiplomskih studija i produžetak roka na upis za specijalističke studije.

On je naglasio da je hiperprodukcija diploma pojava kojoj se mora stati na put.

"Imamo podatak da je 20 hiljada diploma uvezeno od 2011. godine, zbog čega apelujemo na to da radna grupa, koja će raditi na uvođenju standarda za priznavanje inostranih diploma, mora kvalitetno da odradi svoj posao", naveo je Jelovac.

Kako je dodao, iako imaju člana u radnoj grupi, informisani su da njihova predstavnica nije dobila nikakav materijal, niti je bilo sastanka na kome bi se raspravljalo o pravnom aktu koji bi regulisao to pitanje.

"Stava smo da se moraju utvrditi jasni standardi što su to kredibilne ustanove visokog obrazovanja iz regiona", kazao je Jelovac.

Kako je dodao, osim hiperprodukcije, postoji i problem rangiranja univerziteta – zakonska obaveza koja je postojala i u prethodnom i u sadašnjem zakonskom rješenju, odnosno Zakonu o visokom obrazovanju.

Jelovac je rekao da rangiranje univerziteta nikada nije sprovedeno.

On je kazao da se studentski paralament zalaže i za uvođenje prijemnog ispita na svim univerzitetskim jedinicima, jer smatraju da će to poboljšati kvalitet upisne politike na univerzitetu.

Govoreći o mobilnosti studenta, Jelovac je naveo da nikad nije bilo više mogućnosti za odlazak i studiranje u inostranstvu, kao i veći broj studenata korisnika tih programa.

On je posebno istakao programe Erasmus i CePUS, preko kojih najveći broj studenata odlazi na privremeno školovanje u nekoj drugoj državi.

Jelovac je kazao da se programi mobilnosti ne koriste u punom, možda ni približno punom kapacitetu, sa obzirom na to koliko ih ima.

Činjenica je, kako je istakao, da i odlazna, a naručito dolazna mobilnost mogu da budu na većem nivou.

"Mobilnost studenata je veoma značaja za studentsku populaciju iz rzloga što im sami čin razmjene pruža nova iskustva, upoznavanje sa načinom života i funkcionisanja u drugim državama, sticnje novih poznanstava, kao i sagledavanje različitih situacija iz nekog drugog ugla", zaključio je Jelovac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније