Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

17. 11. 2019. 12:35 >> 12:37

CGO

Studenti nedovoljno vidljivi i neaktivni

Studenti su jedna od najneaktivnijih društvenih grupacija u Crnoj Gori i ne koriste svoje kapacitete u cilju unaprijeđenja položaja, poručuju iz CGO-a.

Centar za građansko obrazovanje (CGO), povodom Međunarodnog dana studenata koji se obilježava 17.novembra, ukazuje na značaj unaprijeđenja položaja studenata ali i potrebu većeg stepena studenskog aktivizma u razvoju društva.

Na crnogorskim univerzitetima, prema posljednjim zvaničnim i dostupnim podacima, je više od 25.000 studenata.

“Iako se radi o značajnom broju onih koji mogu doprinijeti i društvenim i političkim promjenama, ova grupacija ostaje nedovoljno vidljiva i aktivna”, poručuju iz CGO-a.

Prema nalazima CGO-a za potrebe „Studije o mladima u Crnoj Gori 2018/2019“, mladi su polovično zadovoljni kvalitetom obrazovnog sistema, a značajan broj njih (62,91%) je uvjeren u potpunosti u postojanje slučajeva korupcije u obrazovanju.

Takođe, ogromna većina mladih smatra i da obrazovni sistem nije dovoljno usklađen sa potražnjom na tržištu rada (74,6%), a što se reflektuje i u visokoj stopi nezapošljenosti mladih u Crnoj Gori.

Iz CGO-a poručuju da su predstavnici studentskih organizacija prilično pasivni u borbi za studenska prava.

“Ali, ne mali dio uzroka ovog problema treba tražiti i u formalnom obrazovanju koje ne razvija kritičko promišljanje i marginalizuje teme i probleme sa kojima se studenti suočavaju. Dodatno, akademsko osoblje sa sumnjivim referencama i brojnim kontraverzama u svojim biografijama ne može biti uzor mladima, niti kreirati kritičku svijest koja je neophodna u visokom obrazovanju i nauci”, poručuju iz CGO-a.

Kako poručuju, sistemska zapuštenost bavljenjem mladima posljedično vodi i rastućem trendu onih koji imaju veoma snažnu, snažnu ili umjerenu želju da emigriraju iz Crne Gore.

“Sve ovo traži hitnu stratešku i sistemsku promjenu a koja bi aktivnije uključila studente u oblikovanje crnogorskog društva kako oni ne bi tražili svoju bolju budućnost van granica države Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju CGO-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније