Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

17. 11. 2019. 12:21   >>  12:25 3

STATISTIKA

Stradalih u saobraćaju tri puta manje nego 90-ih

Krajem 90-ih godina, na godišnjem nivou evidentirano je do 180 smrtno stradalih učesnika u saobraćajnim nezgodama, da bi tokom 2000-tih taj broj bio sveden na oko 120. U prethodnih 10 godina prosječan broj smrtno stradalih osoba u saobraćajnim nezgodama je bio 60 na godišnjem nivou, saopštili su iz Uprave policije, a povodom 17. novembra Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih udesa.

To je, kako se naglašava u saopštenju Uprave policije, rezultat mnogobrojnih aktivnosti koje su preduzeli kako bi poboljšali stanje bejzbjednosti na putevima.

Od početka godine do danas na crnogorskim drumovima smrtno je stradao 41 učesnik u saobraćaju, a zadatak policije je da i dalje unapređuje stanje u ovoj oblasti.

"U tom pravcu osmišljeni su akcioni planovi za period 2020 – 2022, realizovaće se kampanje i medijski nastupi za 2020. godinu, zatim preventivno i proaktivno djelovanje saobraćajne policije sa ciljem sprečavanja krivičnih djela i prekršaja iz oblasti bezbjednosti drumskog saobraćaja. Biće povećan i stepen zaštite i pružanja pomoći rizičnim grupama, za vrijeme njihovog učešća u saobraćaju, sa težištem na motocikliste, pješake i bicikliste, kao i djecu, starije i lica sa hendikepom i posebnim potrebama. Jedna od aktivnosti biće i iniciranje, organizovanje i sprovođenje akcija pojačane kontrole saobraćaja na nacionalnom nivou, kada su u pitanju saobraćajni prekršaji u vezi sa prekoračenjem brzine, upotrebom alkohola i opojnih droga, korišćenje sigurnosnih pojaseva, upotrebe mobilnog telefona u toku vožnje, tehničkoj ispravnosti vozila i slično", ističu u Upravi policije.

Kako se dodaje, pojačanim preventivno – edukativnim aktivnostima prije svega među školskom populacijom, daće doprinos podizanju svijesti i sticanju novih znanja u vezi sa bezbjednošću saobraćaja kod mladih i kod odraslih.

"Koristimo ovu priliku da još jednom apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, da odgovornim odnosnom prvenstveno prema sebi, svojoj porodici i prijateljima doprinesu ličnoj i opštoj bezbjenodsti u saobraćaju i smanjenju broja saobraćajnih nezgoda na našim putevima", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније