Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

14. 11. 2019. 16:16 >> 16:21

SAVREMENI BIZNIS

CG više pažnje da posveti arbitraži

Arbitraža ili vansudsko rješavanje sporova, jedan je od bitnih zahtjeva savremenog biznisa, i tom pitanju u Crnoj Gori trebalo bi posvetiti više pažnje, poručeno je sa sa konferencije Privredne komore posvećene arbitraži kao ekonomičnijem rješavanju sporova. Poručili su da je arbitražni sud, Crnu Goru poziconirao kao zemlju sa sigurnom pravnom zaštitom.

Za renomirane domaće i strane investitore, na prvom mjestu je predvidivo poslovno okuženje, koje podrazumijeva vladavinu prava i efikasan pravosudni sistem. Zato, kako poručuju iz Privredne komore, u rješavanju eventualnih sporova, prioritet bi trebalo da ima arbitraža.

"Privredna komora je ustanovila Arbitražni sud, kao nezavisnu i samostalnu instituciju, na osnovu Zakona o arbitraži. Ovaj propis, usklađen sa komedolom Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno pravo, Crnu Goru dodatno legitimiše u međunarodnim okvirima kao zemlju sa sigurnom i efikasnom pravnom zaštitom poslovanja i podstiče privrednu saradnju sa inostranim partnerima", kaže Vlastimir Golubović, predsjednik Privredne komore Crne Gore.

Vansudsko rješavanje sporova u svijetu zauzima centralno mjesto, jer se čak 80 odsto sporova rješava arbitražom, naročito u privredi. Koristi imaju i privrednici i država.

"Privrednici ovakvim načinom dolaze brzo i povoljno do odluke koju mogu da izvrše u zemlji i inostranstvu, dok država rasterećuje sudstvo i povećava njegovu efikasnost jača kredibilitete i prestiž nacionalne ekonomije s aspekta privlačenja investicija", kaže Golubović.

To potvrđuje i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica. Iako očekuje da će biti skraćen postupak koji se vode pred Privrednim sudom, pogotovo kada su u pitanju strani investitori , Sudstvo , kaže, snažno podržava arbitražu. Istog mišljenja su i u ministravu pravde.

"Jer samo tim putem se postiže mirenja stanaka , ekonomičnost pred sudovima i brži put do pravosnažne sudske odluke", kaže Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore.

"Arbitraža sa savim karakteristikama, kao što su efikasnost, jednostepenost, i tajnost postupka, te izvršnost arbitražne odluke zasigurno predstavlja poželjan način za rješavanje spornih odnosa, garantujući brzo i stručno rješavanje tih odnosa", kaže Ibrahim Smailović, iz Ministarva pravde.

Zakon o arbitraži usvojen je još 2015. godine, a predlagač je bilo Ministarstvo pravde. Tako, arbitražni spor mora biti riješen najkasnije šest mjeseci od njegovog pokretanja.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније