Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

14. 11. 2019. 21:01 >> 20:59
1

ZA OPREMANJE

Kina donirala 59 hiljada eura nikšićkom Zahumlju

Ambasada Kine donirala je nikšićkom Zahumlju 59 hiljada eura koje će biti iskorišćene za opremanje prostora i kupovinu tehničke opreme nakon završetka rekonstrukcije zgrade te javne ustanove.

Ugovor o donaciji potpisali su u Nikšiću ambasador Kine u Crnoj Gori, Liu Jin i direktor Zahumlja, Vojislav Krivokapić, uz prisustvo predsjednika Opštine, Veselina Grbovića.

Jin je rekao da Opština Nikšić razvija prijateljsku saradnju sa kineskim gradovima, što pomaže razvoju neprekidnih odnosa između Crne Gore i Kine.

"Ova donacija nije samo pomoć za obnovu, opremu i zgradu, već je pokazatelj našeg poštovanja i prijateljstva prema narodu, crnogorskoj tradiciji i istoriji, o kojoj se često kroz realizaciju događaja iz kulture podsjeća i u Zahumlju", rekao je ambasador prilikom potpisivanja ugovora u zgradi Opštine u Nikšiću.

Prema njegovim riječima, duga i slavna istorija i tradicija treba da bude zaštićena kao osnov za državni razvoj, jer su uz kulturu, važna duhovna sredstva.

"Kultura je važan sastavni dio svjetske civilizacije i svi treba da uče jedni od drugih. Nadam se da će se ova donacija pomoći u daljem razvoju crnogorske tradicionalne kulture i nasleđa", rekao je Jin.

On je kazao da Kina želi da i dalje proširuje kulturnu razmjenu sa Crnom Gorom, što će doprinijeti jačanju prijateljstva između dva naroda.

Jin je podsjetio da je i predsjednik Kine Si Đinping saopštio tokom inicijative Pojasni put da je neophodno širiti prijateljstvo i kulturnu razmjenu među ljudima.

Grbović je rekao da rekonstrukcija, koja podrazumijeva proširenje prostora postojeće zgrade Zahumlja, treba da počne ovih dana.

Kako je podsjetio, Amabasada Kine je i ranije Nikšiću doniralau 150 hiljada eura, a novac je iskorišćen za rekonstrukciju ulica oko trga i trotoara.

"Opština Nikšić ima izvanredne odnose sa Ambasadom Kine, a mi smo potpisali i ugovore sa kineskim gradovima Shifengom i Baodingom, a dobru komunikaciju uspostavili smo i sa Niangom u pokrajini Sečuan", rekao je Grbović i dodao da se posebno zahvaljuje na prijateljstvu koje kineski narod iskazuje prema Nikšiću i Crnoj Gori.

Grbović je podsjetio da Zahumlje u kontinuitetu radi i stvara 121 godinu i ocijenio da je riječ o najznačajnijoj ustanovi kulture u Nikšiću.

Krivokapić je saopštio da će rekonstrukcijom postojećeg objekta dobiti dodatnih 360 kvadratnih metara i najavio da će radovi početi čim prođu vremenske nepogode.

"Dogradnja zgrade Zahumlja koštaće oko 320 hiljada eura, a donaciju Amabasade Kine iskoristićemo za opremanje prostora i kupovinu tehničke opreme, čime ćemo stvoriti mnogo bolje uslove za naš budući kreativni rad", precizirao je Krivokapić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније