Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

13. 11. 2019. 12:55 >> 15:52

INICIJATIVA PARLAMENTU

SDP traži od premijera da smijeni Hrapovića

Ministarstvo zdravlja nema kapaciteta da riješi probleme u javnom zdravstvu, i Skupština Crne Gore trebalo bi da zatraži od premijera Duška Markovića da pokrene proceduru za razrješenje resornog ministra Kenana Hrapovića, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Ta stranka podnijela je parlamentu Interpelaciju o pretresanju politike Vlade u oblasti zdravstva koju je, kako je saopšteno na konferenciji za novinare SDP-a, potpisalo 27 poslanika opozicije.

Predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković kazala je da je razlog za pokretanje Interpelacije, za koju očekuju da će ubrzo doći na dnevni red, prije svega nezavidan položaj zdravstvenih radnika u primarnom, sekundarnom i tercijarnom nivo.

"Smatramo da briga o zdravstvenim radnicima mora biti jedan od ključnih prioriteta za Crnu Goru, posebno što će poboljšanje njihovog materijalnog položaja imati uticaja i na unapređenje cjelokupnog zdravstvenog sistema“, rekla je Vuksanović-Stanković.

U SDP-u smatraju da je osnovni problem u kvalitetnom funkcionisanju sistema zdravstva nedostatak kadra.

Prema riječima Vuksanović Stanković, da se neko ozbiljno pozabavio tim pitanjem, utvrđivanjem uzroka odliva stručnog medicinskog kadra, otkrio bi i glavne nedostatke u zdravstvenom sistemu.

"Plate, iako ponižavajuće, polako prestaju biti odlučujući faktor koji doktore tjera iz javnog zdravstva u privatni sektor, ili što je tragičnije, tjera ih da napuste Crnu Goru", kazala je Vuksanović-Stanković.

Ona je navela da ljekari i medicinsko osoblje spadaju u red izuzetno stručnih, obrazovanih i pacijentima posvećenih ljudi, i kao takvi veoma brzo pronalaze dobro plaćene poslove u zemljama EU ili dalje.

"Već sada je jasno da postojeća struktura u Ministarstvu zdravlja, na čelu sa ministrom Hrapovićem nema dovoljno snage i znanja da pronađe rješenja za veliki broj problemima u javnom zdravstvenom sistemu“, istakla je Vuksanović Stanković.

Kako je navela, njihov odgovor na zahtjev ljekara i medicinskih sestara da napuste javni zdravstveni sistem je da im ne daju dozvolu za to.

"Pa se pitamo, kakav je to zdravstveni sistem koji počiva na onima koji žele da ga napušte i da li su svjesni da će vremenom vrhunskih ljekari i medicinsko osoblje odlaziti i bez otpremnina i dozvola, kao što je uradilo preko 150 njihovih kolega u proteklih nekoliko godina“, dodala je Vuksanović Stanković.

Potpredsjednik SDP-a Adnan Striković kazao je da kao ljekar osjeća sve nedostatke postojećeg zdravstvenog sistema.

On je rekao da su ljekari najbolji đaci u svojim osnovnim i srednjim školama, kao Lučonoše upisali medicinski fakultet i stekli izvanredna teorijska znanja na medicinskim fakultetima koji su završili.

"Danas, nažalost, ne rade niti u uslovima koji su dostojni njihovog obrazovanja, njihovog društvenog ugleda, niti imaju platu dostojnu posla koji obavljaju“, dodao je Striković.

On je istakao da doktori dijele iste teške sudbine, kao većina građana u Crnoj Gori.

"Da li ste svijesni da doktori, nosioci zdravstvenog sistema, nijesu zadovoljni niti zdravstvenim sistemom, niti su zadovoljni u ovom zdravstvenom sistemu“, upitao je Striković.

On je rekao da postoje i određene pozitivne stvari: "Pozitivno je to što pokušavamo da uvedemo određene screening metode, pokušavamo da uvedemo protokole za liječenje određenih bolesti".

"Međutim, pošto je to samo pokušaj od bježanja od suočavanja sa realnošću, i to vodimo na pogrešan način. Tako da protokol koji je uveden za liječenje infekcije urinarnog trakta, već je na samom početku doživio krah“, kazao je Striković.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније