Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

13. 11. 2019. 11:49 >> 11:52

AKCIJA ROTARI KLUBA BIJELO POLJE

Otkriće ljepote Novakovića pećine

Rotari klub u Bijelom Polju počeo je sa aktivnostima na turističkoj valorizaciji pećina na teritoriji ove opštine, a prije svih Novakovića pećini. Riječ je o nedovoljno poznatoj, ali prelijepoj i sa speleološkog stanovišta vrijednoj pećini, koja se nalazi na 27. kilometru od Bijelog Polja u srcu Vraneške doline.

Samo pedesetak metara ispod pećine kanjon je prelijepe Bezdanica i vrelo Lještanice koja se cijelim svojim tokom može piti. Rijetki posjetioci ovdje ostaju bez daha, diveći se prirodi koja je, vještije od bilo kojeg umjetnika, vajala ovaj kutak neodoljive ljepote.

Članovi bjelopoljskog Rotari kluba pokrenuli su akciju koja ima za cilj da taj dragulj prirode postane vidljiviji. Tišina i ljepota vjekovima stvaranog pećinskog nakita-stalaktita i stalagmita, koji čine Novakovića pećinu gotovo vanzemaljskim prostorom, bez mnogo ulaganja može da postane izuzetno mjesto za uživanje, rekreaciju i odmor, utisak je članova Kluba.

"Lokalitet Novakovića pećine koja je, inače, kao spomenik prirode pod zaštitom države, veoma je malo poznat i u Crnoj Gori, a da ne govorimo van nje. Naša namjera je da taj lokalitet učinimo dostupnim, tako što ćemo obilježiti i markirati planinarske staze koje vode do nje i do drugih manjih pećina, koje su se u narodu zvale isposnice. Naime, tu su monasi danima testirali svoju snagu i volju, baveći se sobom na jedan drugačiji način", ističe predsjednik Rotari kluba i iskusni planinar Slavko Vujisić.

Kako je kazao, ono što je više nego jasno, jeste da mi u Crnoj Gori nijesmo svjesni šta sve posjedujemo.

"Kao veliki ljubitelj prirode bio sam u prilici da dosta toga vidim od Mon Blana, Damovanda u Iranu, Kilimandžara itd, ali moram da kažem da se toliko prirodne ljepote na tako malo prostora kao ovdje, malo gdje u svijetu možete sresti. Prilikom nedavnog boravka na Islandu primijetio sam da nema gotovo ni izvora koji nije obilježen i stvorene mogućnosti svima koji žele da dođu i vide. Upravo to nam je cilj – da omogućimo ljubiteljima da ovo vide, a kakav će im biti doživljaj, u to ne sumnjamo", kaže Vujisić.

Žele da ovaj lokalitet promovišu u primamljivo turističko mjesto, zajedno sa vrelom Vranštice koje se nalazi u neposrednoj blizini pećine.

"Cijelo područje je pogodno za planinarenje, za alpinizam i druge aktvinosti u prirodi. Pećina je zaista prelijepa, istražena je u dužini od 600 metara, a duboka je 37 metara. Sadrži dosta najraznovrsnijih pećinskih ukrasa, tako da je riječ o jednom vrijednom, jedinstvenom speleološkom objektu", naglašava Željko Madžgalj, član Centra za istraživanje i zaštitu krša i član Rotari kluba Bijelo Polje.

Madžgalj napominje da će nastojati da skrenu pažnju na značaj pećine i na očuvanje njenih prirodnih vrijednosti.

"Pored glavne nalaze se i pećine isposnice koje su bile djelovi dva tadašnja manastira od kojih je jedan obnovljen, onaj na Sokolcu. Pretpostavlja se da su u njima pešterski monasi obavljali molitve. Taj prostor prate i brojne legende kao što je ona o skrivenom blagu. Kanjon Bezdanica dug je nekoliko stotina metara, ljeti i u jesen je suv, dok je u proljeće ispunjen vodom i brojnim prelijepim vodopadima," priča Madžgalj.

Rotari klub Bijelo Polje je pokrenuo inicijativu da se u saradnji sa drugim zainteresovanim partnerima kao što su TO Bijelo Polje, mještani, privrednici, ovaj lokalitet bolje predstavi i promoviše, te da u budućnosti postane jedna od važnih turističkih destinacija grada, pored Đalovića klisure - Pećine nad vražjim firovima i planine Bjelasice.

"Prilaz ka ovom lokalitetu je u dosta lošem stanju, pa će jedna od aktivnosti biti i uređenje puta da bi cio Vraneš kao jedna atraktivna turističko-poljoprivredna destinacija bio iskorišćen onako kako zaslužuje",ističe Madžgalj.

Turističke, razvojne šansa Bijelog Polja ni izbliza nijesu iskorišćene. Đerdan atraktivnih prirodnih ljepota i velike mogućnosti proizvodnje zdrave hrane predugo čekaju na valorizaciju, iako su to veoma pouzdane mogućnost za razvoj kraja.

Posljednjih godina krenulo se sa konkretnim projektima koji su u završnoj fazi, kada je u pitanju Đalovića pećina poznatija kao Pećina nad vražjim firovima, čije će svečano otvaranje biti u narednoj godini. U istoj toj, 2020. godini, očekuje se i turističko otvaranje planine Bjelasice.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније