Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

12. 11. 2019. 09:55 >> 09:52

RAD U UIKS-U

Za osam godina u zatvoru izučio zanat

U zatvoru u Spužu boravi više od hiljadu osuđenika i pritvorenika. Jedan broj njih radno je angažovan u cilju što lakšeg prilagođavanja životu nakon izlaska iz zatvora. Osam godina Toma Milačić dolazi u stolarsku radionicu zatvora u Spužu, a već devet je iza rešetaka, zbog ubistva.

“Završio sam kurs koji je omogućio UIKS imam i sertifikat, tako da može to da mi i vani posluži”, kaže Toma, koji bi u februaru 2021. trebalo da izađe iz zatvora. Toma je samo jedan od brojnih zatvorenika koji uče zanate u zatvorskom okrugu.

Samostalni savjetnik u UIKS-u Duško Radović, kaže da u toj ustanovi imaju stolarsku, mehaničarsku, bravarsku i rezbarsku radionicu.

U tim radionicima, kako navodi Radović, radi oko 30 zatvorenika.

Sve što se proizvede u bravarskoj radionici koristi se za potrebe Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, dok proizvodi rezbarske i stolarske radionice idu na tržište.

“Iz stolarske radionici imamo proizvod crnogorska sofra, koju koristimo za opremanje kancelarija, ali i za tržište. Rade i stolariju za opremanje kancelarija. U rezbarskoj radionici rade proizvodnju ikona, slika...”, navodi Radović.

Stolovače koštaju oko 470 eura, zavisno od drveta od kog su izrađene, dok cijene rezbarskih radova variraju. Za rad u zatvoru osuđenici su nagrađeni.

“Oni dobijaju naknadu ili platu, koja se kreće u visini od 30 odsto minimalne cijene rada, a imaju i pogodnosti kao što su godišnji odmor i korišćenje vikenda”, ističe Radović.

Zatvorenik Toma Milačić kaže da mu dok radi vrijeme u zatvoru brže prolazi, skrene misli, ali je i izučio novi zanat. Toma vjeruje da će mu nova vještina koristiti i kada izađe iz zatvora.

“Ovo nije moja branša, ali mi može služiti kao hobi”, navodi Toma. Osim u radionicama, zatvorenici su angažovani i u poljoprivrednoj proizvodnji.

Zahvaljujući prodaji jaja Uprava za izvršenje krivičnih sankcija na mjesečnom nivou prihoduje određena sredstva.

“Što se tiče farme kokošaka ona je ekonomski isplativa i tu imamo čistu dobit oko 1000 eura mjesečno po jednom objektu”, naveo je Radović.

Pored radionica i poljoprivredne proizvodnje, osuđenici su u okviru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija angažovani i na građevinskim radovima koji se organiziju za potrebe zatvora.

Nemanja Živaljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније