Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

11. 11. 2019. 19:05   >>  12. 11. 2019. 19:58 2

U SUSRET JUBILEJU

Otvorena postavka budućeg Muzeja RTCG

Planirani Muzej Radio Televizije Crne Gore omogućiće uvid u razvoj našeg političkog života, ekonomije, kulture i sporta, jer sve što će u njemu moći da se vidi predstavlja nezaobilaznu značenjsku, a nerijetko i prekretničku tačku u hronologiji naše novije istorije, istakao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na otvaranju. Urednica programskog arhiva Snežana Rakonjac istakla je da su u zbirci izloženi mikrofoni i kamere pred kojima su stajali učesnici Mojovačke bitke, heroji Drugog svjetskog rata, udarnici, državnici, naučnici, filmske zvijezde i naši sugrađani iz svih krajeva Crne Gore.

Prvu postavku budućeg Muzeja RTCG su svečano otvorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović i generalni direktor RTCG Božidar Šundić.

"Postavka budućeg Muzeja RTCG neće pričati priču malom broju ljudi, već će biti vrijedna pažnje šire društvene zajednice", saopštio je Bogdanović. 

On je naglasio da je potreba savremenog čovjeka da čuva sve iz dinamične prošlosti. "Postavka neće pričati priču malom broju ljudi, već će biti vrijedna pažnje šire društvene zajednice", rekao je ministar.

Kako je istakao ministar, o značaju medija, kroz vrijeme, nije potrebno govoriti, naglasivši da su radio, pa televizija, "od Volujice do danas, za našeg čovjeka, imali posebnu težinu".

Urednica programskog arhiva Snežana Rakonjac je istakla da je ideja vodilja bila da sačuvamo od zaborava, zaštitimo i prezentujemo dio vrijednog nasljeđa nastalog tokom višedecenijskog rada dva najstarija elektronska medija u Crnoj Gori.

"Kao i da u godini jubileja i na ovaj način iskažemo poštovanje i zahvalnost svima koji su stvarali istoriju naše kuće, a time i medijsku istoriju naše države. Našu postavku, koju čini više stotina eksponata, počeli smo Volujicom, odnosno sjećanjem da je u najmanjoj balkanskoj knjaževini 1904. izgrađena prva bežična stanica u ovom dijelu Evrope, koja je radiotelegrafskim signalom Crnu Goru povezala sa svijetom", istakla je ona.

Rakonjac je napomenula da se posredstvom predajnika na Lovćenu redovan televizijski program ovdje gledao prije nego u Sarajevu, Beogradu, Skoplju i većini jugoslovenskih gradova.

"U zbirci tehničkih uređaja, koja svedoči o čestim tehnološkim mijenama i specifičnostima Radija i Televizije kao fenomena 20. vijeka. Izloženi su i mikrofoni i kamere pred kojima su stajali učesnici Mojovačke bitke, heroji Drugog svjetskog rata, udarnici, državnici, naučnici, filmske zvijezde i naši sugrađani iz svih krajeva Crne Gore", poručila je urednica programskog arhiva.

Naglasila je da je s druge strane tih uređaja bila brojna stvaralačka porodica različitih profesionalnih profila, koja je tokom 75 radijskih  i 55 televizijskih godina iz dana u dan bilježila život i istoriju Crne Gore.

"Njima je posvećena još uvijek nepotpuna galerija fotografija, a njihovom djelu - programska hronologija, koja svjedoči o snazi kreativnosti i neprolaznoj umjetničkoj i istorijskog vrijednosti medijske baštine Radija i Televizije Crne Gore. Dio ovih neprocjenjivo vrijednih zapisa bio bi zauvijek izgubljen da Ministarstvo kulture, Direktorat za kulturnu baštinu i Crnogorska kinoteka nijesu zdušno pomogli našu misiju spašavanja najugroženijih televizijskih zbirki. Koristim priliku da još jednom zahvalim našim saveznicima u borbi za očuvanje crnogorskog audio-vizuelnog nasljeđa", istakla je Rakonjac.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније