Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

11. 11. 2019. 07:07 >> 07:07
1

NAKON ROKA

Marković i Mitrić osporavaju kandidaturu Vukčević

Kandidati za vrhovnog državnog tužioca Danijela Marković i profesor Blagota Mitrić tvrde da se specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević prijavila na konkurs za vrhovnog državnog tužioca po isteku zakonskog roka od 15 dana, koji je bio u subotu 2. novembra, te da njena prijava mora biti odbijena.

Ujedno Mitrić se pismom obratio javnosti da povlači kandidaturu jer ne može dostaviti potvrdu o položenom pravosudnom ispitu, jer je ispit položen još 1973. godine pred tadašnjim nadležnim organima koji sad ne postoje.

Podsjećamo da se Tužilački savjet nije zvanično oglašavao povodom završetka konkursa, kao i kandidatima koji su se prijavili za mjesto vrhovnog državnog tužioca.

Nezvanično je saopšteno da se troje kandidata prijavilo na konkurs, te da će administracija Tužilačkog savjeta preglediti priložena dokumenta i utvrditi li su prijave svih kandidata blagovremene i potpune.

Marković ističe da je rok za prijavljivanje bio od 19. oktobra 2019 do 2. novembra 2019.

"Tužilački savjet nije mogao imati zakonsku mogućnost da produžava rok za podnošenje prijava, tako da je prijava koja je podnijeta u ponedjeljak neblagovremena, a svako drugo tumačenje zakonskih rokova je kršenje zakona”, smatra Marković.

Sličan stav ima i Mitrić koji ističe da je Vukčević podnijela prijavu tek 4.novembra iako je rok za prijavljivanje bio 2. novembar.

Vukčević, inače, slovi na kandidata koji ima najviše šansi da na intervjuu pred Tužilačkim savjetom bude izabrana kao kandidat za VDT-a, koji će biti ponuđen Skupštini.

Vukčević je tužilac od 1995. godine, 12 godina bila je zamjenica osnovnog državnog tužioca.

Nakon tog perioda, postala je zamjenik specijalnog tužioca u Odjeljenju za organizovani kriminal pri Vrhovnom tužilaštvu.

Od 2015. kada je formirano Specijalno tužilaštvo imenovana je za specijalnog tužioca, gdje je za ove četiri godine dužila najozbiljnije i najobimnije predmete.

Na prethodni javni poziv, raspisan 7. avgusta, nije stigla nijedna prijava. Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću petogodišnji mandat istakao je početkom oktobra, a na sjednici Tužilačkog savjeta 8. oktobra izabran za vršioca dužnosti VDT-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније