Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

09. 11. 2019. 20:15 >> 09:31
3

STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Duboka laž, novi oblik hibridnog rata

"Dip fejk" ili duboka laž, novi je oblik hibridnog rata kažu za Dnevnik TVCG strani i domaći stručnjaci koji izučavaju novu tehnologiju pomoću koje se montiraju lažni video snimci. Naši sagovornici apeluju da se podigne svijest građana o ovom problemu koji ima globalni karakter i prijetnja je urušavanju nacioanlne bezbjednosti.

Dip fejk - ili duboka laž - tehnologija je koja počiva na montaži lažnih video-zapisa u kojima se, vještačkim simulacijama, prikazuju pojedinci kako rade i govore ono što inače u realnosti - nijesu učinili. Emili Gulijev, Urednik za digitalne platforme u Glasu Amerike objašnjava kako to izgleda u praksi.

"Recimo da umjesto postavljanja pitanja o dip fejku, vi pitate nešto drugo, o međunarodnoj politici, o akcijama na berzi i slično. Dakle, mašina obrađuje vaš snimak, takođe obrađuje i moj snimak, analizira ga i integriše moje djelovanje i govor sa vašim aktivnostima od čega pravi treći snimak koji je - lažan", kazala je Gulijev.

Dip fejk pojavio se krajem 2017. i sada već ima globalni uticaj. Najrazvijenije zemlje svijeta, poput SAD-a označavaju ga kao veliku prijetnju po nacionalnu bezbjednost zbog mogućnosti manipulacije naročito tokom izbornih procesa. Zato su nedavno, američki političari, a u susret predsjedničkim izborima naredne godine upozorili na mogućnost veće zloupotrebe. Gulijev podsjeća na ranije slučajeve.

"Postoji snimak govora Baraka Obame od prije dvije godine, eksperimentalne prirode. To se može desiti bilo kom kandidatu tokom ili prije ili poslije izbora, što može imati ogroman uticaj na same izbore. Čak i ako se dokaže da je lažan, naštetiće reputaciji osobe o kojoj je riječ", kazala je Gulijev.

Izbori naredne godine biće održani i u našoj zemlji. I to parlamentarni. Da li lažni video snimci prijete Crnoj Gori? Stručnjaci kažu da, s obzirom na iskustvo od prethodnih izbora.
.
"Dip fejk jeste dio hibridnog rata. Na osnovu svega što znamo do sad što se desilo, ne samo ovdje nego i u regionu i na globalnom nivou možemo pretpostaviti da će se desiti neki vid dezinformacione kampanje uključujući i dip fejk. Za sada nije poznat u našem medijskom prostoru što ne znači da ga neće biti", kazao je Milan Jovanović iz Atlantskog saveza Crne Gore.

"Preporučjemo vladama, ne samo tokom perioda izbora već i svakodnevno, da podignu svijest o tom pitanju. Jer nas dip fejk stavlja u poziciju gdje ne možete da vjerujete svojim očima", dodaje Gulijev.

A, ukoliko lažni video snimci postanu realnost i kod nas, sagovornici objašnjavaju kako ih prepoznati.

"Vidjeće se da nije dovoljno usavršen, upravo zbog nedostatka u tehnologiji koja je potrebna da se on napravi", dodao je Jovanović .

"Da obrate pažnju na prekide na snimku, na odsjaj u očima, jer glavni dio, kvadratnog oblika, koji uzimaju sa drugog videa i ubacaju na kompletno tijelo je ovaj dio ovdje( pokazuje ). Samo njega mijenjaju i zato se tu javljaju treptaji slike. Na to je najvažnije obratiti pažnju.", objašnjava Gulijev.

Pažnju, kažu naši sagovornici, moraju da obrate i mediji, jer imaju ključnu ulogu u informisanju građana, kojima treba samo provjerena informacija.

"Stoga apelujem na medije u ovom momentu da se bavimo onim za šta smo se školovali, i prateći naravno one postulate koje smo učili na fakultetu. I onad greške nema apsolutno", navodi novinarka Portala Antena M Mirjana Dragaš.

Fenomen dipfejka sagovornike Dnevnika objedinio je u stavu - da u eri brzog razvoja novih tehnologija, informacije ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније