Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

09. 11. 2019. 19:34   >>  19:31

NIKŠIĆ

Na Institutu crne metalurgije Vitov mural i stihovi

Na zidu zgrade Instituta crne metalurgije (ICM) u Nikšiću naslikan je mural sa likom i stihovima pjesnika Vitomira Vita Nikolića, a ozvaničenje tog umjetničkog čina propraćeno je multimedijalnim događajem Poezija – čelik - umjetnost.

Direktor ICM, Ranko Nikolić, čija je ideja bila organizovanje tog dešavanja, rekao je da kao društveno odgovorna kompanija njeguju dobar odnos prema gradu u kome su nastali i posluju, dok ustupanjem dijela svojih prostorija podržavaju rad više talentovanih umjetnika.

„Institut je danas nastavljač slavne tradicije, a željeli smo da lokalnoj zajednici podarimo lijepo umjetničko veče i prisjetimo se generacija metalurga i legendranih direktora koje su stvorile ovu kompaniju i prošli kroz nikšićku Željezaru, a bilo ih je između 23 i 25 hiljada“, rekao je Nikolić na početku tog događaja u Nikšiću.

Umjetnički događaj je nastao u saradnji sa Javnom ustanovom Muzeji i galerije i Agencijom za lokalnu demokratiju iz Nikšića.

Direktorka Muzeja i galerija Nikšić, Jelena Đukanović, ocijenila je da je predivni objekat ICM arhitektonski dragulj Nikšića i spada u postindustrijsku baštinu koja je veoma dragocjena, a otvorio je vrata umjetnicima.

“Kao jedan od umjetnika koji stvara već devet godina pod krovom ICM, gdje je nastalo veoma mnogo radova i izložbi u divnoj, srdačnoj, prjateljskoj atmosferi”, rekla je Đukanović.

U ime Agencije za lokalnu demokratiju, Ana Milović Jasikovac, zahvalila je ICM što su našli zajednički jezik i uklopili se u ideju da kroz Kling projekat doprinesu izradi murala čuvenom pjesniku Vitomiru Vitu Nikoliću.

Ona je ukazala da je Kling projekat usmjeren na promociju i zaštitu lokalne kulturne baštine i navela da su u njemu učestvovale i profesorice - mentorke učenika Snježana Bošković i Tamara Janjušević, Marija Lazarević, umjetnici Milena Krivokapić i Ivan Stamatović.

Mural je naslikala akademska slikarka Milena Krivokapić uz pomoć svoje sestre Jelene, a na svečanosti ga je otkrio najstariji radnik u proizvodnji Instituta Milan Drinčić.

U okviru multimedijalnog događaja otvorena je i izložba radova oko 20 umjetnika i fotografa, koji uglavnom stvaraju u ateljeima u prostorijama Instituta.

Umjetnik Miomir Mišo Vemić ocijenio je da su čelik i umjetnost spona dva zvona, duhovnog i naučnog i da se u ICM dogodila “simbioza, spoj laboratorije i ateljea, veza tajna, čvrsta i javna”.

Vemić je podsjetio da više od decenije likovnjaci uživaju gostoprimstvo te institucije i da je i ta izložba uvod u galerijski život tog zdanja.

“U ovom zdanju su nastajali i sazrijevali mnogi naučnici, majstori, ljudi, pa i opstali neki umjetnici. Iz ovog prostora su nastale mnoge izložbe, dobre kritike, modne revije, muzički nastupi, a ovdje rade i stvaraju učitelji i učenici, umjetnici i naučnici”, rekao je Vemić.

On je kazao da sve što je nastajalo unutar tog zdanja, bilo u duhovnom ili naučno materijalnom smislu, postalo znano i van granica Crne Gore i iskazao duboku zahvalnost direktoru Nikoliću.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније