Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.P. ]

07. 11. 2019. 17:51 >> 17:51

HRAPOVIĆ U PARLAMENTU

Odobriće više specijalizacija za primarni nivo

Ministarstvo zdravlja povećaće broj timova izabranih doktora u sredinama gdje je privremena migracija stanovništva prisutna i odobriti veći broj specijalizacija za primarni nivo zdravstvene zaštite, kazao je ministar Kenan Hrapović.

On je u parlamentu odgovarao na pitanje poslanice Vere Bulatović da li je urađena evaluacija reforme zdravstvene zaštite i koji će biti naredni koraci nakon ocjene integriteta zdravstvenog sistema.

"Sprovodeći redovnu analizu funkcionisanja primarne zdravstvene zaštite (PZZ) postalo je očigledno da prostora za napredak ima i da se moraju suočiti sa brojnim izazovima", rekao je Hrapović.

On je kazao da će se većim brojem specijalizacija za primarni nivo zaustaviti "tercijerizacija" crnogorskog zdravstvenog sistema.

"Već u sljedećih nekoliko dana u Domu zdravlja Podgorica će biti raspisan konkurs za deset specijalizacija porodične medicine. Na taj način će se formirati kadar trajno vezan za PZZ i smanjiti opasnost da iazbrani doktor sopstvenu odgovornost prenese na druge specijaliste", naveo je Hrapović.

Jedna od mjera, kako je dodao, biće i podsticanje preventivne medicine kroz osmišljeni rad sa zdravima.

"Savjetovanje i promovisanje zdravih stilova života i identifikovanje faktora rizika koji mogu dovesti do pojave bolesti, smanjenja nivoa kvaliteta života i njegovog kraćeg trajanja, je trajni cilj sa zdravstveno-pedagoškim elementima".

On je naveo i integraciju protokola liječenja za najčešća stanja na PZZ u softverske programe koja se sprovodi uz stručnu i finansijsku pomoć Svjetske zdravstvene organizacije.

"Digitalna podrška usvojenim protokolima liječenja omogućava dijagnostiku i liječenje pacijenata u svim istim situacijama na isti, standardizovan način", ukazao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, očekivani efekti su izabrani doktor sa dovoljno vremena za bavljenje pacijentom, kompetentan, zadovoljan, motivisan, ali i povećanje udjela usluga na primarnom nivou.

Kako je rekao, očekuje da primjena protokola omogući standardizaciju pristupa svakom pacijentu uz bezbjednost za ljekara i pacijenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније