Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

07. 11. 2019. 14:24   >>  22:03 1

SLUŽBE DOBRO REAGOVALE

U Nikšiću ugroženo 30 kuća

Tokom ekstremnih padavina koje su zadesile Crnu Goru prethodnih dana sistem zaštite i spašavanja je funkcionisao u punom kapacitetu, sinhronizovano i u skladu sa procedurama, ocijenila je Vlada Crne Gore. Najkritičnije je i dalje u opštini Nikšić gdje je poplavljeno 30-ak kuća.

"Najava Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju o složenim vremenskim prilikama i upozorenje Direktorata za vanredne situacije nadležnim službana i građanima imala je puno smisla i svoje puno opravdanje", kazao je nakon sjednice Vlade direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić.

Prvi talas padavina između nedjelje i ponedjeljka, kako je kazao, izazvao je određene poteškoće prvenstveno u odvijanju saobraćaja. Voda je ušla u jedan dio domaćinstava i stambeno poslovnih objekata ali je, kako je kazao, adekvatno intervencijom lokalnih službi šteta svedena na minimum.

Drugi talas padavina koji je počeo u utorak veče, kako je istakao, donio je veće probleme.

"Na momente imali smo kritične i dramatične situacije. Bilo je prekida u saobraćanoj kominikaciji zbog ogromne količine vode i odrona, a najkritičnije je bilo u Nikšiću, Danilovgradu, H. Novom, Šavniku, Kolašinu i Mojkovcu. Sve službe su adekvatno reagovale u ovim gradovima, a pohvalno je to što su se uključuli i privatnici u saniranje posljedica, jedan broj građana a danas je u Kolašinu i Vojska Crne Gore", kazao je Mulić.

On je istakao da su sve rijeke u ovom trenutku stabilne.

"Vodostaj rijeke Morače značajno je porastao ali je skoro dva metra niži od rekordnog iz 2010, porasla je i Bojana a Zeta je na lokalitetu Duklje most blizu maksimuma iz te godine", kazao je Mulić.

Skadarsko jezero je, kako je kazao, takođe mirno.

"Imali smo komunikaciju sa kolegama iz Albanije. Oni nijesu ispuštali vodu iz hodroelektrana na Drimu pa je ovom trenutku opasnost od poplava svedena na minimum na tom dijelu ili uopšte ne postoji", istakao je Mulić.

Trenutnu situaciju ocijenio je značajno boljom nego prethodnih dana.

"Voda se povlači, ali ne prelazimo na redovan režim rada već će ćemo pratiti situaciju i biti spremni da reagujemo", kazao je direktor Direktorata za vanredne situacije. Kako su nove padavine najavljene i za vikend, Mulić je istakao da će nadležni pratiti situaciju s velikom pažnjom.

Mulić je kazao i da je pričinjena materijalna šteta a kolika je utvrdiće opštinske komisije.

Komentaršiući situaciju u nikšićkoj opštini gdje je juče bilo i najkritičnije, kazao je da se protiv prirode ne može i da su to ekstremi slučajevi.

Trenutno je u Nikšiću ugroženo 30-ak kuća.

"Voda se nije povukla iz tih kuća ali su tamo službe i prate situacija. Preko 30 pripadnika za vanredne situacije bilo na terenu i sa ostalim pripadnicima sistema zaštite i spašavanja činilo sve da se smanje posljedice poplava", kazao je Mulić.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније