Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

07. 11. 2019. 14:32 >> 14:31

ZEKOVIĆ

Policajci da prijavljuju korupciju u svojim redovima

Policijski sindikat i građanska kontrole policije trebaju da imaju bliske odnose i svakodnevno partnerstvo jer im je zajedničko da brinu o integritetu policijskih službenika, zaštiti policijskih službenika i društvenom ugledu Policije, poručio je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković.

Zeković je na otvaranju međunarodne konferencije "Pravna zaštita policijskih službenika i zaštita njihovog integriteta" koju je organizovao crnogorski Sindikat Uprave policije (SUP) istakao da je primarni zadatak Savjeta za građansku kontrolu rada policije je da postupi po pritužbama i odgovori na prigovore javnosti u vezi sa policijskom praksom, kulturom, integritetom i primjenom policijskih ovlašćenja.

"Pitanja povjerenja i pouzdanog policijskog postupanja su blisko povezana. Kompromitacija policijskog integriteta je najčešći uzrok problematizovanja povjerenja. Kroz blagovremeno identifikovanje i sprječavanje neprofesionalnog policijskog postupanja, policija se odvraća od prakse koja je kompromituje i krši ljudska prava uz jačanje povjerenje javnosti u policijski servis", navodi Zeković.

Kaže da crnogorski model nezavisnog građanskog nadzora policije ne može biti uspješan bez dobre saradnje i podrške policijskog sindikata.

"Savjet za građansku kontrolu rada policije nema mogućnost izricanja sankcija što neki vide kao manu nadzora, ali to može biti i prednost u saradnji sa sindikatom u kojem, upravo zbog toga, ne bi trebao da postoji otpor prema građanskoj kontroli policije. Zajednički se možemo fokusirati na poželjna i prihvatljiva ponašanja i beskompromisnom zastupanju etičkih i profesionalnih vrijednosti crnogorske policije", navodi Zeković.

Savjet, kako dodaje, naročito prepoznaje značajne potencijale SUP da podrži izuzetno ozbiljne napore i odlučnost rukovodstva Uprave policije, na čelu direktorom dr Veselinom Veljovićem, da se uspostavi puna kultura odgovornosti u Policiji Crne Gore i potpuno eliminišu primjeri solidarnosti koji su na štetu kredibiliteta policijske organizacije i efikasnih provjera i istraga protivzakonitog postupanja prema građanima.

"Ministar unutrašnjih poslova i direktor Uprave policije se nijesu ustručavali da prema policijskoj organizaciji i javnosti ukažu na korisnost svih apsekata komunikacije i saradnje sa građanskim nadzorom policije. Oni su ti koji promovišu i zastupaju podržavajuću atmosferu prema građanskom nadzoru što je doprinijelo činjenici da se poveća obraćanje policijskih službenika zbog povrede njihovih prava. U radu na tim predmetima Savjet je pokazao punu posvećenost i priličnu kondiciju i upornost da se zaštite prava, integritet i dostojanstvo policijskog službenika", kazao je Zeković.

Ističe da su godinama ukazivali na činjenicu da im se ne obraćaju policijski službenici, i pored zakonske mogućnosti, iako je Savjet glasan i snažno posvećen policijskom integritetu i promovisanju punog društvenog poštovanja prema policijskoj profesiji.

"Savjet želi da naredna faza razvoja građanskog nadzora podrazumijeva intenzivnija i brojnija obraćanja policijskih službenika kojima neće ukazivati samo na povredu ličnih prava, kako je sada uglavnom slučaj, nego koji će prijavljivati pojedince koji nijesu dostojni policijskog posla i profesije i koji ne zaslužuju da budu u službi države Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније