Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

06. 11. 2019. 20:27 >> 22:03
1

REKORDAN NIVO ZETE

Već premašen prosjek padavina za cijeli novembar

Padavine su posljednjih dana izazvale brojne probleme u više opština. Među najpogođenijim opštinama je nikšićka, gdje je vodostaj gornjeg toka rijeke Zete zabilježio rekordan nivo.

"Najviše kiše prema podacima sa naših meteoroloških stabica bilo je u centralnim, zapadnim i sjevero-zapadnim djelovima naše države - Podgorica, Nikšić, Žabljak, Kolašin, Herceg Novi", kazao je sinoptičar Dragan Burić, gostujući u Dnevniku TVCG.

Riječ je ekstremnim količinama padavina.

"U Podgorici je tokom prethodna 3-4 dana palo ukupno 375 litara kiše po metru kvadratnom, a prosjek za cijeli mjesec je oko 238 litara. Mjesečni prosjek je prevaziđen i na području Kolašina i Žabljaka, kao i Šavnika u kojem je do sada palo 466 litara kiše, a prosjek za novembar je oko 274 litra", naveo je Burić.

U oktobru je bila obrnuta situacija.

"Da smo imali kišan i vlažan oktobar situacija bi bila mnogo dramatičnija nego što je sada", istakao je Burić.

Kada je riječ o vodostajima, kako je naveo, najkritičnije je na području gornjeg toka rijeke Zete, u Nikšićkom polju, ali i vodostaj Morače je u domenu velikih voda.

"Prije dva dana je oboren rekord vodostaja Zete. U gornjem dijelu rijeke izmjeren je nivo vode od 257 cm, a dosadašnji rekord je bio 243 cm. Vodostaj na stanici u Podgorici je bio oko 1.020 cm, što je još uvijek ispod kritične vrijednosti od 1226 cm, skoro za dva metra niži", kazao je Burić, navodeći da je i vodostaj Tare  u porastu, pošto je danas bilo mnogo padavina u Kolašinu i Mojkovcu.

I narednih dana očekuje se nestabilno vrijeme. Biće kiše povremeno, ali ni približno kao danas ili prethodnih dana.

U četvrtak i posebno u petak imaćemo periode bez padavina, kazao je Burić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније