Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

06. 11. 2019. 19:40   >>  19:51

VRIJEDNA DONACIJA

Kliničkom centru uručen defibrilator

Kliničkom Centru Crne Gore (KCCG) danas je uručen defibrilator, uređaj za reanimaciju pacijenata, koji će se koristiti na Klinici za anesteziju, intenzivnu terapiju i terapiju bola.

Iz KCCG kazali su da je uređaj nabavljen u okviru projekta „Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama“, koji sprovodi Ministarstvo finansija u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Slovačke.

Direktor KCCG Jevto Eraković zahvalio je na vrijednoj donaciji.

„Ovo je samo nastavak uspješne saradnje sa Slovačkom i UNDP-om. Nadam se da ćemo biti u prilici da kompletna donirana sredstva i opremu koju dobijamo od tih organizacija upotrijebimo na pravi način i da ćemo opravdati povjerenje koje imamo već dugi niz godina“, kazao je Eraković.

Ambasador Slovačke u Crnoj Gori, Roman Hloben, rekao je da je ovo već druga donacija Slovačke nakon doniranja špalt lampa u maju.

„Što se tiče ovog aparata, želim da bude što manje u upotrebi, i ako već treba da se upotrijebi neka uvijek spasi život”, kazao je Hloben.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gašparikova istakla je da je donacija dio šire podrške koju ta organizacija pruža unapređenju zdravstvenog sistema u Crnoj Gori.

„Ponosni smo što je UNDP prepoznat kao pouzdan partner Crmoj Gori u procesu sveobuhvatne digitalne transformacije, uključujući i u sektoru zdravstva“, navela je ona.

Gašparikova je rekla da intenzivno rade na razvoju i unapređenju Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), koji će omogućiti pravovremeno upravljanje vrijednim javnim resursima i osigurati upotrebu pouzdanih podataka za efikasno i strateško odlučivanje.

Ona je podsjetila da je nabavka defibrilatora omogućena kroz projekat čiji cilj je da unaprijedi efikasno i odgovorno upravljanje javnim finansijama na centralnom i lokalnom nivou u Crnoj Gori.

Generalna direktorica Direktorata za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, Bojana Bošković, zahvalila je partnerima na dugogodišnjoj saradnji i pojasnila kako se došlo na ideju da ta donacija bude usmjerena KCCG.

“Nadam da će ova donacija obezbijediti da KCCG može da pruža kvalitetnije usluge i bolju zdravstvenu zaštitu građanima”, rekla je Bošković.

Direktor Klinike za anesteziju, intenzivnu terapiju i terapiju bola, Hasib Lukač, objasnio je da je defibrilator elektro-medicinski aparat, namijenjen za defibrilaciju srca, da utvrdi prisustvo srčane radnje, poremećaj srčanog ritma i da ih transformiše u ritam sinusa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније