Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

06. 11. 2019. 07:30   >>  07:29

MJU

Iz javne uprave otišli bi oni koji su pred penzijom

Najviše zaposlenih iz sektora rada i socijalnog staranja, finansija i zdravstva zainteresovano je za sporazumni raskid radnog odnosa, saopšteno je za Dan iz Ministarstva javne uprave (MJU).

Od ukupno 1.430 podnijetih zahtjeva na centralnom nivou, 520 ih je iz zdravstva.

Analiza dostavljenih profila pokazuje da su za sporazumni raskid radnog odnosa najviše zainteresovani zaposleni kojima je ostalo nekoliko godina do penzije odnosno zaposleni koji prosječno ima 59 godina starosti i 35 godina radnog staža.

"Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo javne uprave, u sektoru zdravstva podnijeto je 520 zahtjeva za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine. Na osnovu profila zaposlenih koji su nam dostavljeni, zaključuje se da medicinski kadar čini nešto više od polovine zaposlenih koji su podnijeli zahtjev. Najveći broj njih su medicinske sestre/tehničari oko 48 odsto, dok ljekari
čine oko četiri odsto ukupnog broja podnijetih zahtjeva", precizirali su iz MJU.

Na centralnom nivou trenutno radi oko 40.000 službenika, a za prekid radnog odnosa zainteresovano je njih 1.430, odnosno oko 3,5 odsto.

Iz resora ministra Suzane Pribilović preporučuju da organi i institucije ne koriste ovaj mehanizam kako bi sporazumno raskinuli radni odnos sa zaposlenima koje moraju odmah zamijeniti.

"Ukoliko se organi/institucije ne budu pridržavali ove preporuke, neminovno će doći do pada kvaliteta usluga koje pružaju, kao i do značajnog finansijskog troška za javni sektor", upozoravaju iz MJU.

Iz MJU napominju da sektori iz kojih je najviše zainteresovanih za sporazumni raskid radnog odnosa (zdravstvo, prosvjeta, finansije, rad i socijalno staranje i unutrašnji poslovi) ujedno imaju i najveći broj zaposlenih, pa je, kako navode, očekivano da će i broj onih koji su zainteresovani za sporazumni prestanak radnog odnosa biti najveći.

"Posmatrano kroz udio podnijetih zahtjeva u ukupnom broju zaposlenih, najveći procenat podnijetih zahtjeva evidentiran je u sektorimarada i socijalnog staranja, finansija i zdravstva oko pet odsto od ukupnog broja zaposlenih u ovim sektorima. Najviše zainteresovanih na lokalnom nivou je iz Podgorice, zatim iz Pljevalja i Ulcinja", naglasili su iz MJU.

Za sporazumni prestanak radnog odnosa približno je isto interesovanje žena i muškaraca.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније