Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

05. 11. 2019. 13:11 >> 13:10
1

JANOVIĆ VJERUJE

Mobilnost mladih nije trajni odlazak iz CG

Mobilnost mladih ne smije se doživljavati i zloupotrebljavati kao trajni odlazak ili iseljavanje iz Crne Gore, jer se sa tim problemom suočavaju sve države regiona, pa ni Crna Gora nije izuzetak, rekao je ministar sporta i mladih Nikola Janović.

On je to kazao odgovarajući na poslaničko pitanje Ljiljane Đurašković šta Vlada preduzima da zaustavi iseljavanje građana, navodeći da prema najnovijim istraživanjima 70 odsto mladih razmišlja da napusti Crnu Goru.

Janović je kazao da se Đurašković nije pozvala na konkretno istraživanje i objasnila na osnovu kojih argumenata tvrdi da 70 odsto mladih razmišlja da napusti Crnu Goru.

"Često imamo priliku da gledmao rezultate raznih istraživanja koja se odnose na položaj mladih, ali se zaboravlja činjenica da je u pitanju samo utisak određenog broja ispitanika, ali ne i realna slika koja se odnosi na brojne aktivnosti i mehanizme koji mladim ljudima stoje na raspolaganju", rekao je Janović.

On je, u vezi istraživanja Vestminsterske fondacije za demokratiju, kazao da njegovi rezultati treba da budu alarm političarima svih orjentacija u državi jer se odnosi na percepcije i stavove mladih o politici u Crnoj Gori, a "samo jedno pitanje se odnosilo na razmišljanje o odlasku".

Rezultati istraživanja, kaže on, ukazuju na veliko nepovjerenje mladih prema političarima, a kao rezultat toga se javlja razmišljanenje o potencijalnom odlasku.

“Međutim, nigdje se ne govori o trajnom odlasku i iseljavanju. Prije će biti da je riječ o obrazovnoj i radnoj mobilnosti mladih koja je karakterisitčna za sva društva. Mladi žele da putuju, da se usavrašavaju, upoznaju nove kulture". naveo je Janović.

Prema njegovim riječima, postoje mnogi programi koji podrazumijevaju da mladi borave tri mjeseca u inostranstvu, rade i putuju, ali da se nakon tog perioda vrate u Crnu Goru.

"Ukupnu mobilnost mladih ne smijemo doživljavati i zloupotrebljavati kao trajni odlazak ili iseljavanje iz Crne Gore jer smo svjesni da se sa ovim suočavaju sve države regiona, pa ni Crna Gora nije izuzetak", kazao je ministar.

Janović je kazao da Crna Gora svakog ljeta ima potrebu da uvozi radnu snagu što znači da je država atraktivna ne samo kao turistička destinacija.

"Potrebne su nam pozitivne i afirmativne priče da bi mladi bili zadovoljniji i motivisaniji. Ovoj osjetljivoj temi moramo pristupiti sa više odgovornosti jer je ovo izazov za cijelo društvo a ne samo jednu instituciju. Tako da odgovornost nose svi segmenti društva", kazao je on.

Prema njegovim riječima, Vlada ulaže konstatne napore u cilju poboljšanja položaja mladih, a različitim vladinim programima i politikama sprovode se brojne aktivnosti koje zadovoljavaju potrebe te populacije

U omladinske projekte, kako je naveo, u poslednje tri godine uloženo je 800 hiljada eura.

"Radi se na unaprjeđenju sportske infrastrukture. Unaprijedili smo i adaptirali 37 sportskih terena koje koristi 30 hiljada mladih i preko 100 sportskih klubova". kazao je Janović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније