Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 11. 2019. 23:05   >>  23:15 5

USVOJEN IZVJEŠTAJ

Mojkovački ogranak Matice izabrao nove organe

Ogranak Matice crnogorske u Mojkovcu održao je Izbornu skupštinu, na kojoj su izabrani novi organi. Prije toga predsjednik Ogranka Borislav Jovanović je iznio Izvještaj o radu, koji je jednoglasno usvojen.

"Matica crnogorska ima četnaest ogranka u Crnoj Gori, među kojima je ogranak u Mojkovcu posebno dragocen i drag zbog toga što je Boro Jovanović, dosadašni predsjednik ogranka, uvijek umio da nađe jednu pravu i finu mjeru za svoje akcije i ono što je radio. Znao je i da na pravi način sarađuje sa lokalnom samoupravo, "naglasio je predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović.

Kako je istakao, Matica crnogorska postoji već 25 godina a on je treći predsjednik.

"Želja mi je bila da sam trideset i treći misleći da bi mi bilo lakše, ali kada pogledam šta su to moji časni prethodnici radili i u kakvom vremenu su stvarali i održavali maticu smatram da je meni neuporedivo lakše“, ocijenio je Radulović, dodajući da vjeruje da nešto slično možemo reći i za novo rukovodstvo ogranka u Mojkovcu, te da je nakon ozbiljnog rada u proteklih devet godina, Bora jovanovića i članova Upravnog odbora i njima neuporedivo lakše. 

„Boro Jovanović je uradio upravo ono što matica i želi. Matica ne želi, niti je tako napravljena niti joj tako piše u statutu, da prebrojava nacionalna krvna zrnca, niti da traži neprijatelje po Crnoj Gori. Mi pokušavamo da u svakom građaninu Crne Gore pronađemo sagovornika i prijatelja da zajednički djelujemo na boljitak i opšte društvene zajednice i svih nas“,istakao je predsjednik Matice crnogorske.

Rad ogranka Matice crnogorske u Mojkovcu u proteklom periodu bio je uspješan kako u programskom, tematskom tako i organizacionom pogledu, odnosno u skladu sa misijom Matice crnogorske kao nacionalne institucije ocijenio je, doskorašnji predsjednik Borislav Jovanović.

"Ovih četiri odnosno pet godina proteklo je u znaku obilježavanja stogodišnjice Mojkovačke bitke, stogodišnjice sloma Crne Gore 1018 i stogodišnjice Božićnog ustanka 2019. i naravno, milenijuma postojanosti Crne Gore. Dakle, podsjećali smo se na jedno zgusnuto, trgično i viteško vrijeme crnogorske istorije s početka prošlog vijeka odnosno prvog svjetskog rata. Taj period rada ogranak počeo je na simboličan način. Podsjećam da je centralna državna svečanost Akademija povodom 100 godina Mojkovačke bitke održana u Mojkovcu na kojoj je govorio tadašnji premijer, Milo Đukanović“, saopštio je Jovanović.

On je podsjetio da je na Simpozijumu o Mojkovčkoj bici, koji je održan u tom gradu, učestovalo petnaest istoričara i poznavaoca crnogorskog nasleđa, kao i naučnika izvan Crne Gore.

"Dakle, Mojkovac je, ne bez razloga, ovim istorijskim podsjećanjem, bio počastovan i zajeničkim djelovanjem svih, od države preko Matice crnogorske, do opštine, sve je bilo odrađeno na visogom nivou. Sve je to bilo nešto što je više od pijeteta", ocijenio je dosadašnjio predsjednik Ogranka.

Kako je naglasio, osjetila se živa spona, neazobilazan kontekst ili interaktivnost sa aktuelnim zbivanjima u današnjoj Crnoj Gori kao obnovljenoj samostalnoj državi.

"Prozborilo je u svima nama nešto novo, iskra istorijske istine, za Crnu Goru nema izgubljenih bitaka ima samo bojazni od onih koji ne vole svoju maticu“,kazao je Jovanović.

On je potom podsjetio na ostale teme kojima se bavila Matica u periodu 2016-2019 godina. Među prvima bila je: „Od Mojkovca 2016 do referenduma 2006. godine, književno veče povodom 180 godina od izlaska Njegoševog časopisa „Grlica“ te promocije romana : „Dukleanka“ profesora i pisca Dejana Vukovića , zbornika radova članova Književnog kluba „Grlica“ koji je formiran u sklopu matice u Mojkovcu. Književna podsjećanja na Milovana Đilasa i susret crnogorskih pisaca za djecu.

Povodom hiljadugodišnjeg trajanja crnogorske države organizovana je reprezentativna izložba, međunarodnog karaktera, pod naslovom „Kult svetog Vladimria Dukljanskog“. Organizovane su i dvije veoma značajne istoriografske večeri posvećene dvijema dinastijma crnogorskim: dinastiji Vojislavljevića i dinastiji Balšića.

„U srednjoškolsmom centru učenici te škole imali su mogućnost da u okviru tribine `Sto osamdeset godina od izlaska Gorskog vijenca` dopune svoje poglede na to Njegoševo djelo slušajući riječ Njegošologa. Smatramo veoma bitnim i omaž posvećen trojici mojkovačkih i crnogorskih novinara , istinskih privrženika crnogorske samostalnosti : Nikoli Bulatoviću, Vučiću Tomoviću i Bošku Đukiću kao i omaž posvećen dr Vuku Miniću, profesoru univerziteta i poslaniku Crne Gore, koji je upriličen povodom Dana državnosti i desetogodišnjici nezavisnosti Crne Gore. Početkom ove godine održana je Božićna trilogija posvećena Božićnjem ustanku“,podsjetio je Jovanović.
Skupština je za novog predsjednika Ogranka Matice crnogorske u Mojkovcu izabrala prof. Dejana Vukovića koji se zahvali na ukazanom povjerenu.

„Neće biti nimalo lako Ogranak Matice zadržati na nivo koji je postavio dosadašnji predsjednik , Borislav Jovanović ili eventualno unaprijediti rad u odnosu na ono što se dešavalo u prethodnom periodu. Potrudiću se da radim po uzoru na izreku sv. Petra Cetinjskog „Ko uradi onolio koliko može uradio je onoliko koliko se od njega i očekivalo“. Ostaje nam da u narednom periodu Ogranak Matice zajedno sa centralom radi na usvajnaju ili projektovanju planova za budućnost koji će biti usvojeni na jednoj od narednih skupština, najavio je Vuković.


Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније