Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Krsto Čabarkapa, TVCG

03. 11. 2019. 16:39   >>  16:39 4

ČEKA SE REKONSTRUKCIJA TE

Toplifikacija jedino i konačno rješenje za Pljevlja

Zagađenost vazduha u Pljevljima tokom sezone grijanja je problem Pljevljaka za koji se decenijama traži rješenje. U lokalnoj upravi ponavljaju da je toplifikacija jedino trajno rješenje. Vjeruju, da će uskoro, krenuti projekat rekonstrukcije Termoelektrane, čiji je sastavni dio i toplifikacija.

Čim krene sezona grijanja u Pljevljima krenu i problemi. Stepen zagađenosti vazduha često je višestruko uvećan u odnosu na dozvoljeni nivo, a nedavno je situacija u ovom gradu bila, kako kažu, alarmantna. Sada je, međutim, znatno bolja i povoljnija. Ovih dana Pljevljacima na ruku i vremenske prilike. Nema magle, pa se mnogo lakše diše.

U nevladinom sektoru ističu lijepo vrijeme. Najteže tek predstoji, jer se, kako kažu, zima još nije zahuktala.

"Kad se zahukta, onda će da se zahuktaju i kotlovi, individualna ložišta, onda će vjerovatno biti problemi sa PM česticama. Još uvijek je to podnošljivo", kaže Vaso Kneevioć iz NVO Da živi selo iz Pljevalja.

Predsjednik pljevaljske opštine Igor Golubović kaže da je situacija uglavnom ista kao i svake zime. To je problem sa kojim se Pljevljaci suočavaju, posebno oni u užem centru grada, decenijama unazad.

"Ali ono što je ove godine, za razliku od prethodnih, da je opština maksimalno ubrzala svoje aktivnosti, da smo u skladu sa kratkoročnim mjerama vezanim za smanjenje zagađenosti vazduha tokom zimskog perioda učinili sve što možemo da smanjimo rokove za nabavku, tenderske rokove za nabavku i isporuku peleta, što smo učinili. Tako da smo ove godine na vrijeme građanima isporučili pelet. Kažem, to je ekološko gorivo s jedne strane, sa druge strane smo pripremili i sezonu grijanja u našoj kotlarnici u Skerlićevoj", saopštio je Golubović.

U lokalnoj upravi vjeruju da će u saradnji sa Vladom i Elektroprivredom Crne Gore uskoro, kada krene projekat rekonstrukcije Termoelektrane, konačno krenuti u projekat toplifikacije grada i tako će napokon riješiti pitanje zagađenosti.

"Koje u najvećoj mjeri tokom zimskog perioda prouzrokujem mi građani Pljevalja koristeći fosilna goriva za grijanje, s obzirom na geografski oblik same kotline pljevaljske, slabo strujanje vazduha i sve ono što doprinosi zagađenju vazduha tokom zimskog perioda", naveo je predsjednik Opštine Pljevlja.

Projekat toplifikacije zahtijeva i vrijeme i značajna sredstva, ali to je jedino i konačno rješenje, podsjeća Golubović. A dok se to ne desi Pljevljaci su osuđeni da čekaju i zavise od vremenskih prilika, posebno zimi.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније