Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

03. 11. 2019. 07:52 >> 07:54

STUDENTSKI OMBUDSMAN

Na jednom predmetu više od 1.500 studenata

Bolonjska deklaracija koja se u Crnoj Gori primjenjuje 15 godina donijela je brojne pozitivne iskorake i olakšice u obrazovnom sistemu, ali je problem što se na fakultetima Univerziteta Crne Gore ta pravila ne primjenjuje ujednačeno, zbog čega pojedini studenti negoduju što se nalaze u neravnopravnom položaju.

Zakonom o visokom obrazovanju iz 2003. godine Crna Gora je uvela principe Bolonjske deklaracije u obrazovni sistem.

Na pitanja o ovoj temi nije odgovorio Univerzitet Crne Gore, piše Pobjeda.

Pomoćnica ministra prosvjete Mubera Kurpejović rekla je da je u priči o Bolonji bitno istaći da su same ustanove i profesori odgovorni za dio koji se odnosi na nastavu i ispite, te da svakako, postoje određene razlike među ustanovama.

Ombudsman Studentskog parlamenta UCG Aleksandar Šipčić je, između ostalog, naveo da ono što je u ovom slučaju evidentno kao, možda, najveći problem jeste pitanje održivosti kvaliteta nastave. Postoje, kaže on, predmeti na kojima je i više od hiljadu studenata, u nekim slučajevima i preko 1.500, pa je sigurno da profesor ne može podjednako svakom studentu pružiti adekvatno znanje.

Predsjednik Odbora za obrazovanje u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti Slobodan Backović kaže da sve što se primjenjuje na UCG je daleko od "bolonje", pojašnjavajući da je proces učenja i dalje usmjeren ka nekritičkom usvajanju novih znanja.

Zakonom o visokom obrazovanju iz 2003. godine Crna Gora je uvela principe Bolonjske deklaracije u obrazovni sistem.

Pomoćnica ministra prosvjete Kurpejović podsjetila je da Bolonjska deklaracija predstavlja zajedničku izjavu evropskih ministara obrazovanja kojom je stvorena osnova za uspostavljanje evropskog područja visokog obrazovanja, te da je tada postavljen cilj da se unaprijedi i poveća međunarodna konkurentnost evropskog sistema visokog obrazovanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније