Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

02. 11. 2019. 09:59 >> 09:55

CGO

Sankcionisanje napada preduslov slobode medija

Centar za građansko obrazovanje (CGO), povodom 2. novembra - Međunarodnog dana okončanja nekažnjivosti zločina nad novinarima, poziva nadležne institucije da intenziviraju napore u razrješavanju i procesuiranju napada na novinare, te da ovo pitanje stave na vrh svoje agende.

Posljedice koje napadi na novinare ostavljaju za novinarsku profesiju, ali i za društvo u cjelini, osjećaju se svakodnevno, navode iz CGO-a.

Teret nesigurnog okruženja, uz finansijsko urušavanje tržišta medija, i loš ekonomski status novinara ograničavaju mogućnosti izgradnje kapaciteta novih generacija istraživačkih novinara koji će se baviti osjetljivim temama i time dovoditi u pitanje nosioce moći koju tu moć zloupotrebljavaju.

"Od ubistva glavnog i odgovornog urednika Dana, Duška Jovanovića, do danas zabilježeno je 85 napada na novinare i imovinu medija, pri čemu najveći dio ovih slučajeva ostaje neadekvatno istražen i procesuiran. Posebno je zabrinjavajuće da, i pored glasnih obećanja vlasti i zainteresovanosti institucija Evropske unije i drugih međunarodnih aktera, posljednji napad na Oliveru Lakić, novinarku Vijesti, iz maja 2018. do danas ostaje nerasvijetljen", navodi se u saopštenju CGO-a.

Oni navode da rješavanje slučajeva napada na novinare i imovinu medija nije važno samo zbog izvještaja Evropske komisije, State Department-a, Freedom House-a, Reportera bez granica, itd. već zbog demokratizacije crnogorskog društva.

"Koje i 13 godina nakon obnove nezavisnosti nije uspjelo da obezbijedi potreban nivo slobode izražavanja i slobode medija već pada na svim rang listama koje mjere ovu oblast. Vlada Crne Gore, kroz rad Uprave policije, imaju odgovornost da novinarima osigura ličnu bezbjednost u obavljanju njihovog posla, a posebno kad se radi o onima koji se bave istraživačkim novinarstvom. Međutim, treba naglasiti i odgovornost Tužilaštva i sudstva da ove slučajeve efikasno procesuiraju a što je do sada, takođe, izostalo", smatraju u CGO-u.

CGO će nastaviti da podsjeća na ograničavanja slobode medija i da traži utvrđivanje činjenica, ali i odgovornost.

"CGO će biti saveznik svima onima u institucijama koji budu radili svoj posao u procesuiranju slučajeva napada na novinare i imovinu medija, ali i kritičar u odnos na one koji tu svoju obavezu budu nastavili izbjegavati", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније