Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

01. 11. 2019. 20:45   >>  20:54 2

SAVKOVIĆ MARKOVIĆU

Majke će protestovati dok se ne budu poštovali zakoni

U otvorenom pismu premijeru Dušku Markoviću predstavnica korisnica naknada za majke sa troje i više djece Željka Savković poručila je da će majke protestovati sve dok predsjednik Vlade ne ispuni obećanje koje je 30. oktobra dao u Skupštini, a to je da se zakoni koji se donesu u parlamentu moraju poštovati.

“Bog hoće pravo! Upravo ste nam to pokazali u vašem odgovoru na jedno postavljeno pitanje na premijerskom satu 30.oktobra 2019. godine. "Zakoni koji se donesu ovdje se moraju poštovati prema svima". Sa tom jednom rečenicom ste mnogo toga rekli.  Moraju premijeru. Ali se ne poštuju”, navela je Savković u otvorenom pismu.

Ona je istakla da su primjer nepoštovanja zakona bivše korisnice naknada njih 22.051.

“Iako slaba sa matematikom, napomeniću vam, da su 4.652 penzionerke prije uzimanja naknada primale samo po 120 eura penzije, razlika do 336 eura je 806.592 eura. A priznaćete nijesu, primale su i te kako više. Da su majke koje su primale, njih 3.161 minimalnu zaradu od 193 eura, razlika do 336 eura je 360.354 eura. A priznaćete dosta njih je primalo i te kako više”, navpodi se u pismu Savković.

“Na kraju, ako uzmete u obzir da je od 12 870 majki sa ZZZ bar pola primalo neko materijalno davanje i do 144 eura, neće biti premijeru da se ovoliko izdvajalo za majke na godišnjem nivou. A ako ćete realno i da ni jedna majka ništa nije primala, a jeste, sve naknade koje ste im isplatili u dva dana vraćene su ponovo u budžet Crne Gore u roku od tri ako ne i jednog, koliko su velike bile, premijeru”, navodi Savković.

Ona tvrdi da su svi, od ministara do sudija koje su presudile u slučaju naknada za majke dobili stanove I povoljne kredite od Vlade.

 “Ono što brine je da svi oni koji su, možemo pretpostaviti, jer nam je vrijeme od ove tri godine kako su majke na ulici pokazalo, uzeli stan, kredit da bi  ukinuli stečeno pravo i dalje sjede na tim mjestima ne snoseći odgovornost zbog toga”, navodi se u saopštenju.

Ona tvrdi da nema ništa protiv da se nagrade dobri radnici.

“Ali ako su ti "dobri" radnici, funkcioneri, učestvovali u prevari vijeka i to nad onom najosjetljivijom populacijom u jednoj državi, koja je u čitavom svijetu najzaštićenija poslije djece, zar vam se ne čini da bi trebali da budu negdje drugo, a ne na mjestima gdje su. U normalnim državama bi svi bili u zatvoru”, kaže Savković.

Napominje da majke već skoro pune tri godine traže da se zakoni poštuju.

“Kako za sve u Crnoj Gori, poslanike, sportiste, kulturne radnike, aparate za kocku, tako bi valjda trebalo i za majke. Stečeno pravo je jednako za sve.  Dok ne ispunite ono što ste 30.oktobra 2019,godine pred čitavom crnogorskom javnošću izjavili majke će svoje pravo i dalje tražiti na ulici i pred sudom za ljudska prava u Strazburu. Pravnici kažu da taj sud prepoznaje stečeno pravo”, zaključila je predstavnica majki.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније