Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

31. 10. 2019. 14:01   >>  15:20 1

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Većina novinara nije plaćena za dodatni posao

Zaposleni u digitalnim medijima, njih 90 odsto, ponekad ili uvijek su zaduženi za neki dodatni posao dok 73,3 odsto nije dodatno plaćeno za to, pokazao je Izvještaj Novi mediji-stari problemi, koji je uradio Sindikat medija.

Kako su saopštili na konferencije na medije, Izvještaj predstavlja nalaze istraživanja sa novinarima zaposlenim u digitalnim medijima i nastavak je istraživanja iz prošle godine.

Bojana Laković Konatar iz Sindikata rekla je da su na sajtu Agencije za elektronske medije registrovana 61 elektronska publikacija, od čega je 45 informativnih medija.

Istraživanje je potvrdilo da u digitalnim medijima rade ljudi koji imaju od 15 do 25 godina radnog iskustva što, smatra ona, ne čudi s obzirom na činjenicu da oni uglavnom rade za drugi tip medija u čijem je sastavu i portal.

Najveći broj anketiranih, 63 odsto, radi kao novinar ali veliki broj zaposlenih obavlja više funkcija istovremeno.

Osim toga, kako je navela, svi zaposleni su ponekad ili uvijek zaduženi za neki dodatni posao dok 73,3 odsto nije dodatno plaćeno za to.

"Čak 63 odsto anketiranih je kazalo da radi prekovremeno a samo nešto više od 13 odsto zaposlenih ima luksuz da posao završi u toku radnog vremena", rekla je Laković Konatar, dodajući da svaki drugi nikada ne dobije nadoknadu koja ga sleduje za prekovremeni rad.

Kako je kazala, skoro 67 odsto anketiranih uvijek radi vikendom i praznicima, a više od polovine dobije novac za taj rad.

Najveći broj zaposlenih rekao je da njihova plata između 500 i 600 eura.

"To je ujedno značajna razlika u odnosu na podatke koje su nam prošle godine dali urednici ili vlasnici medija", navela je Laković Konatar.

Prema njenim riječima, najveći broj zaposlenih zaradu prima redovno, njih 73 odsto i preko računa u banci, 83 odsto, ali ima i onih koji platu primaju "na ruke", odnosno nezakonito, što je praksa koja se mora ukinuti.

"Mišljenje eksperata je da su problemi zajednički za sve digitalne medije, bez obzira na granice ali da su neka od mogućih rješenja edukacija zaposlenih i rukovodioca, bolje regulisanje ove oblasti i sindikalno organizovanje zaposlenih", kazala je Laković Konatar.

Predsejdnica Sindikata, Marijana Camović, poručila je da bi on line mediji trebalo bi da se registruju na sajtu Agencije za elektronske medije i da redovno dopunjavaju podatke koji se tuču njihovih medija.

"Prilikom registracije, trebalo bi da daju ispravne informacije. Mediji bi trebalo da imaju usvojena pravila komentarisanja", rekla je Camović.

Ona je poručila i da bi portali trebalo da imaju interna pravila koja se tiču funkcionisanja tih medija.

"On line mediji bi trebalo da objavljuju impresume na web prezentacijama, koji će pružati informacije o uredničkoj strukturi i novinarima zaposlenim u tim medijima", kazala je Camović.

Dodala je da bi on line mediji trebalo da poštuju zakone, posebno one koji regulišu radno vrijeme i rad u toku praznika, i na taj način zaposlenima omoguće dostojanstvene uslove rada i odgovarajuće radno vrijeme.

"Zaposleni u digitalnim medijima bi, kao jedan od načina unapređenja svog položaja, trebalo da razmotre mogućnost sindikalnog organizovanja i udruživanaj u sindikate, u značajnijoj mjeri nego što je sada", zaključila je Camović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније