Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

30. 10. 2019. 20:36   >>  21:31

SOCIJALNI SAVJET

Pažnju posvetiti zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Crnogorsko društo treba da posveti posebnu pažnju profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, polazeći od međunarodnih standarda u toj oblasti i dobrih uporednih rješenja, ocijenjeno je sjednici Socijalnog savjeta, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta i ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić. Savjet se saglasio da pozovu i premijera Duška Markovića kako bi, na sljedećoj sjednici, razgovarali o temama važnim za crnogorsko društvo.

Kako je saopšteno, Savjet je razmatrao Predlog zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom.

"Cilj je da se obezbijede uslovi za uspješnu profesionalnu rehabilitaciju, povećanje zaposlenosti lica sa invaliditetom i njihovo ravnopravno učešće na tržištu rada, uz otklanjanje barijera i stvaranje jednakih mogućnosti. Članovi Savjeta su dali okvirnu saglasnost na tekst Predloga ovog zakona, sa obavezom da se nakon dobijanja mišljenja i sugestija od strane Evropske komisije, on još jednom razmotri na sjednici Socijalnog savjeta", saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Savjet je, kako se navodi, dao pozitivno mišljenje na Predlog zakona o volontiranju koji treba da stvori povoljnije uslove za dalji razvoj volonterstva u Crnoj Gori.

"Prijedlog zakona o volontiranju donosi novi koncept volontiranja, kao dobrovoljne aktivnosti u opštem interesu, što jenajčešći međunarodnistandard, a napušta dosadašnji koji je imao i elemente radno-pravnog odnosa (stručno usavršavanje, radna praksa, itd), što svakako nije bilo klasično volonterstvo", piše u saopštenju.

Takođe, Savjet je saglasan sa Predlogom Odluke o utvrđivanju godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad stranaca za 2020.godinu.

"Na današnjoj sjednici članovi Savjeta su informisani o trenutnom statusu Nacrta zakona o radu i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. S tim u vezi, Savjet je sa današnje sjednice uputio preporuku Vladi Crne Gore da se u što kraćem roku ova dva propisa, koja su od posebne važnosti za zaposlene i građane Crne Gore, usvoji i uputi Skupštinina razmatranje i usvajanje", navode iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Kako se dodaje, Savjet je podržao inicijativu da se na sljedeću sjednicu Savjeta pozove premijer Duško Marković, kako bi zajedno poveli dijalog o temama koje su od izuzetne važnosti kako za socijane partnere tako i crnogorsko društvo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније