Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

30. 10. 2019. 18:27   >>  18:26

PREDSTAVLJEN PROJEKAT

Istraživanje identiteta kod predškolske djece

Istraživanje razvoja nacionalnog, jezičkog, religijskog, socio-individualnog i rodnog identiteta kod djece predškolskog uzrasta biće sprovedeno kroz projekat koji realizuju nikšićki Filozofski fakultet, njemački Univerzitet u Getingenu i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Na okruglom stolu na Filozofskom fakultetu u Nikšiću predočeno je da je riječ o projektu pod nazivom Socio-kulturni identiteti djece na predškolskom uzrastu u Crnoj Gori koji će realizovati Studijski odsjeci za pedagogiju tri države.

U saradnji sa predškolskim ustanovama iz šest gradova Crne Gore, kroz različite metodološke i naučne pristupe, pokušaće se utvrditi da li se i na koji način u Crnoj Gori prate savremeni trendovi kada je u pitanju razvoj identiteta i koliko se shvata važnost njegovog formiranja za kasnije psihički stabilnu i zdravu osobu.

Rukovodilac projekta i profesor na nikšićkom Filozofskom fakultetu, profesor Saša Milić, obrazložio je da su birali ”institucije koje su multikonfesionalne, multijezičke i multinacionale da bi imali dobar teren za istraživanje”.

”Ovo je svakako interesantna naučno utemeljena priča, ali sa druge strane je i osjetljiva, jer se zalazi u neke dimenzije koje možda u ovom trenutku u Crnoj Gori nijesu dovoljno rasvijetljene ili definisane. Sa druge strane, što se teorije tiče, različito su se dominantni naučnici u svijetu bavili ovim dimenzijama identiteta kada su u pitanju odrasli”, rekao je Milić.

On je rekao da se skoro niko u svijetu nije bavio predškolskim uzrastom, bez obzira što se u svim teorijama psihičkog razvoja navodi da se identiteti začinju u periodu predškolstva i kasnije se formiraju, istražuju i izgrađuju sa punoljetstvom.

Govoreći o planovima za realizaciju tog projekta, Milić je rekao da će u formirati fokus grupe sa vaspitačima i roditeljima, a potom sprovoditi sistematsko posmatranje rada u vaspitnim grupama.

Tokom projekta, kako je rekao, biće sprovedena i etnografska istraživanja, ankete za roditelje i neka vrsta pojednostavljenog slikovnog intervjua za djecu kojim će mališani odgovoriti šta i kako prepoznaju na tim slikama, a odnosi se na različite dimenzije identiteta.

”Projekat će biti završen velikom konferencijom na kojoj ćemo obrazložiti detaljno šta smo sve radili, koje su naše eventualne buduće aktivnosti, a prezentovaćemo i obimnu publikaciju”, naveo je Milić.

Projekat, koji je podržalo Ministarstvo nauke, trajaće dvije godine, a njegova ukupna vrijednost je oko 130 hiljada EUR.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније