Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

30. 10. 2019. 14:29 >> 14:31
28

MITROPOLIJA ODGOVORILA VLADI

Crkva podstiče i traži dijalog

Crkva neprekidno podstiče i traži dijalog o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, saopštili su iz Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) i poručili da se protive otimanju njenih hramova građenih do 1918. godine.

Iz MCP su kazali danas da ono što su očekivali od premijera Duška Markovića nije rušenje obnovljenog hrama Svete Trojice na Rumiji, nego dozvola za obnovu hrama Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu.

Iz Mitropoliije su kazali da je Marković obećao da će njihovom "tirjanstvu stati", zakonito, "nogom za vrat" i "dovesti ih k poznaniju prava".

U MCP smatraju da je čudna Markovićeva tvrdnja da Crkva kao ustanova koja je utemeljila sve evropske zakone, pa i crnogorske, "ne poštuje ni jedan zakon".

"Ne sumnjamo da vlast može "za jedan dan i jednu noć" srušiti crkvu Boga ljubavi na Rumiji i krstionicu na Miholjskoj Prevlaci. Doduše, sumnjamo da može za tako kratko vrijeme to uraditi sa oko sedam stotina hramova u Crnoj Gori obnovljenih od Crkve, među kojima i hramove Svetog Vaskrsenja u Podgorici i Svetog Jovana Vladimira u Baru", kazali su iz MCP.

Oni su rekli da ono što su očekivali od Markovića nije rušenje obnovljenog hrama Svete Trojice na Rumiji, koji su Turci srušili 1571. godine i drugih hramova.

"Nego dozvola za obnovu hrama Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu, srušenog od njegovih prethodnika vlastodržaca i povratka u tu crkvu Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, kao i za obnovu hrama Svetih Arhangela na Miholjskoj Prevlaci srušenog od drevnih zlotvora i rušilaca", navode iz Mitropolije.

Iz MCP su kazali da sva javnost Crne Gore i Evrope vidi i zna Crkva neprekidno podstiče i traži dijalog o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Navode da se protive ne zakonu nego njegovom nasilnom nametanju, restituciji ranije otete imovine i otimanju njenih hramova, građenih do 1918. godine, što je predviđeno predlogom zakona.

"Priprema li se to vlast koja je posljednjih trideset godina doprinijela razaranju i pljački stotina preduzeća, ostavivši desetine hiljada radnika bez hljeba i posla, da opljačka i otme i hramove Crkve Božije da bi stvarala svoju bezbožnu partijsku 'crkvu'?", pitaju se u MCP.

Oni su kazali da se proslavljajući Svetog Petra Cetinjskog, Svetog Apostola i Evanđelista Luku i Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, mole pomiritelju zakrvljenih plemena.

"Da i nas današnje Crnogorce pomiri i iscijeli od bogoubilačkog i bratoubilačkog duha kojim je narod Crne Gore zatrovan, naročito poslije Drugog svjetskog rata, te da nas umudri da ne zaboravimo onu svetu Njegoševu 'kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom'", poručili su iz MCP.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније