Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

30. 10. 2019. 07:23   >>  07:23 1

CALIMS

Povukli 84 kutije MMR-a, uputstvo bilo nečitko

Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) naložila je prošle sedmice veledrogeriji Glosarij d.o.o. Podgorica povlačenje 84 kutije MME vakcina protiv malih boginja, zauški i rubeole M-M-RVAHPRO, proizvođača Merk Šarp & Dohme BV, Holandija, jer nijesu bile adekvatno obilježene.


Iz Agencije za ljekove za Dan je saopšteno da su naložili kompaniji Glosarij, kao nosiocu dozvole za ovu vakcinuu Crnoj Gori, da provjeri obilježavanje vakcina koje su u prometu u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, jer su od zdravstvenih radnika dobili informaciju da vakcine nijesu adekvatno obilježene, odnosno da je uputstvo uz kutiju vakcine koja je distribuirana bilo nečitko, tj. štampano je sitnim slovima.

To je učinjeno da bi zdravstveni radnici imali na raspolaganju adekvatne čitljive informacije o lijeku.

"Nosilac dozvole za lijek je izvršio povlačenje 84 kutije lijeka u cilju prilaganja odgovarajućeg uputstva. Kontrolu kvaliteta obje serije vakcine odradio je proizvođač, kao i nezavisna kontrolna laboratorija specijalizovana za kontrolu vakcina protiv morbila, parotitisa i rubeole, Paul-Ehrlih Institut iz Njemačke, koji je dio OMCL mreže laboratorija, o čemu su dostavljeni odgovarajući sertifikati analize, u skladu sa zahtjevima Zakona o ljekovima Crne Gore, nadležna za odobravanje i provjeru kvaliteta svih ljekova, uključujući i vakcine, koje se nalaze na našem tržištu i osigurava da su pacijentima dostupne isključivo vakcine odgovarajućeg farmaceutskog kvaliteta, efikasne u zaštiti protiv uzročnika bolesti za koje su namijenjene, te bezbjedne za primjenu", kazali su iz CALIMS-a.

Navedeno se, pojašnjavaju, provjerava kako tokom postupka dobijanja dozvole za stavljanje lijeka u promet, tj. registracije, tako i prije stavljanja u promet svake serije vakcina.

"Naime, u skladu sa Zakonom o ljekovima, prije stavljanja u promet svaka serija vakcine mora proći postupak provjere kvaliteta, koja uključuje laboratorijsku kontrolu od strane proizvođača, kao i kontrolu od strane nezavisne kontrolne laboratorije, odnosno neke od
ovlašćenih kontrolnih laboratorija iz mreže laboratorija zemalja EU (OMCL) ili Nacionalne kontrolne laboratorije Agencije za lekove Srbije (koja je pridruženi član mreže EU laboratorija), jer su ovo jedine laboratorije čije rezultate CALIMS prihvata. Nakon izvršene kontrole određene serije vakcine, dostavlja se sertifikat kojim se potvrđuje da vakcina odgovara svim zahtjevima koje propisuje evropska far-
makopeja. Na taj način osigurano je da i nakon postupka registracije, Agencija prati i kontroliše ujednačenost proizvodnje i kvalitet svake serije vakcina koje će se naći na tržištu u Crnoj Gori i to na isti način i po istim zahtjevima koje predviđa EU regulativa u ovoj oblasti", ističu iz Agencije za ljekove.

Iz Agencije navode da nemaju sopstvenu laboratoriju za kontrolu kvaliteta ljekova i vakcina već, kao što je već navedeno, koriste usluge OMCL mreže laboratorija.

"U svjetlu navedenog potrebno je napomenuti da ni sve zemlje EU nemaju sopstvene laboratorije, posebno ne laboratorije koje mogu da rade sve vrste analiza", navode iz Agencije.

Glosarij tvrdi da su vraćene u promet

Iz Glosarija je za Danu potvrđeno da je povučena mala količina vakcina MMR (84 kutije) iz razloga koji ne utiče na kvalitet, bezbjednost i efikasnost.

"Vakcine su vraćene korisnicima nakon tehničke intervencije na upustvu (povećan font slova). Nema razloga za brigu, može se bezbjedno nastaviti njena primjena, kao i do sada. Uvezene su dvije serije pomenute vakcine, proizvedene po najvišim proizvođačkim standardima (za vakcine izuzetno striktni i zahtjevni) koje su proizvedene i nalaze se u prometu i u zemljama EU. Vakcine su testirane i kontrolisane od strane nadležnih institucija sa pripadajućim sertifikatima o kvalitetu, efikasnosti i bezbjednosti", navodi Mirjana Mijušković iz Glosarija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније