Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

29. 10. 2019. 14:30   >>  14:56 1

U STAROM BARU

Položen kamen temeljac za Kuću maslina

Kamen temeljac za Kuću maslina u Baru, u čiju izgradnju i opremanje će Vlada Crne Gore uložiti više od milion eura, položili su danas ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, predsjednik Društva maslinara Bara Čazim Alković i predsjednik NVO Maslinijada Suljo Mustafić.

"Kuća maslina biće kuća svih crnogorskih maslinara", ocijenio je Simović ističući da je ovaj projekat odgovor na realne potrebe i maslinara i sektora maslinarstva u Crnoj Gori, sa višestruktim efektima po očuvanje i promociju vjekovne tradicije maslinarstva, ali i razvoj Bara, turističke ponude i uopšte imidža Crne Gore.

"U Kući maslina će se proizvoditi i pakovati ulje po evropskim standardima, održavati radionice, seminari, obuke maslinara, ugostitelja i potrošača. Za turiste, koji tokom čitave godine posjećuju Stari Bar, biće izgrađen i opremljen prodajni i izložbeni prostor, koji će doprinijeti promociji crnogorskog maslinarstva i ostalih prepoznatljivih sektora poljoprivrede ovoga kraja", kazao je Simović.

On je kazao da je Ministarstvo, zbog realnih očekivanja u pojedinim sektorima pokrenulo projekte kao što je Kuća meda u Danilovgradu, Kuća voća u Andrijevici, Kuća poljoprivrede u Bijelom Polju i sada i Kuća maslina u Starom Baru.

"Ovo su kuće naših vrijednih poljoprivrednika u kojima će moći dobiti sve što im je potrebno za njihov biznis: i nova znanja i savjete i razmjenu iskustava i unaprijediti konkurentnost svojih proizvoda", poručio je Simović.

Prema njegovim riječima, prirodno je i pravedno da se Kuća maslina gradi u Baru, koji se nalazi u središtu, između Ulcinjskog i Bokokotorskog maslinarskog regiona. Pored geografskog, kako je kazao, brojni su i drugi razlozi koji su opredijelili da Kuća maslina bude u Baru, od najvećeg broja maslina na području te opštine, Stare masline, duge tradicije manifestacije Maslinijade, brojnih maslinara koji baštine bogatu tradiciju, znanje i iskustvo, ali i energiju za nove iskorake, kao i postojanja mogućnosti obrazovanja u poljoprirednoj struci, u srednjoj poljoprivrednoj školi i ogranku BTF-a.

Raičević je istakao da će projekat unaprijediti kompletnu turističku ponudu Bara, predstavljajući sponu između turizma i poljoprivrede, odnosno maslinarstva kao najznačajnije grane poljoprivredne grada Bara i turističke ponude.

"Realizacija ovog projekta je način da vratimo dug našim precima koji su pokrenuli maslinarstvo u Baru i u amanet nam ostavili stabla starija od 2.000 godina", kazao je Raičević.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније