Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 10. 2019. 14:49   >>  15:55

KONFERENCIJA OMBUDSMANA

Zakoni dobri, dosljedna primjena problem

Eliminisanje diskriminacije, podsticanje tolerancije i jednakosti među ljudima zajednički je izazov regionalnih ombudsmanskih institucija i tijela za jednakost, koje u suočavanju sa ovim pitanjima mogu računati na dobar zakonodavni okvir ali im glavni izazov ostaje njegova dosljedna primjena, istaknuto je na regionalnoj konferenciji tijela za jednakost u Podgorici.

Učesnici skupa su predstavnici 11 ombudsmanskih i institucija srodnog mandata, koje u svojim državama zagovaraju načela jednakosti, tolerancije i nediskriminacije.

Zamjenica koja obavlja dužnost Zaštitnika/ce Zdenka Perović  kazala je da Ombudsman podržava sve regionalne i šire inicijative koje spajaju narode i institucije, promovišu jednakost i toleranciju i doprinose jačanju sistema, zaštite od diskriminacije, odnosno podspješuju toleranciju u svim društveni okolnostima.

„Uloga tijela za jednakost je da razbijaju predrasude i tabue, eliminišu zablude iz prošlosti, da se suoče sa postojećim preprekama i spremno dočekaju izazove budućnosti. Zbog toga su ovakve inicijative - ne samo vid međuinstitucionalne solidarnosti, već nasušna potreba diskriminisanih, te pravo i obaveza tijela za jednakost da rade na eliminaciji diskriminacije i podsticanju tolerancije među ljudima“, kazala je ona.

Perović je posebno istakla važnost primjene međunarodnih standarda u zaštiti od diskriminacije, kao što su revidirana Preporuke opšte politike broj 2 Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije i Preporuke Evropske Komisije o strandardima tijela za jednakost.

„Sa zadovoljstvom moram istaći da se ova dva dokumenta u cjelosti poštuju kada se govori o strateškoj orijentaciji crnogorskog Zaštitnika i to ne samo u oblasti zaštite jednakosti, nego i sa stanovišta sveukupne funkcije, odnosno nadleženosti institucije“, navela je ona.


Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori ambasadorka Mariz Davije podsjetila je da su se države učesnice OEBS-a obavezale da podržavaju i brane ravnmopravnost i ljudska prava i u tom cilju su uspostavile mehanizme, agencije i institucije da doprinesu postizanju ravnopzravnosti.

„Rad svakog od tijela za ravnopravnost koji su danas ovdje je od presudnog značaja. Ova konferencija je važna i predstavlja odličnu priliku za razmjenu najboljih praksi i dalju izgradnju mreža među vašim organizacijama kao i jačanje institucionalnih kapaciteta za zalaganje i odbranu prava jednakosti“, rekla je ona.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније