Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 10. 2019. 21:02   >>  21:01

NARDOS

"Prava OSI - Zakon jedno, praksa drugo"

Nepostojanje registra osoba sa invaliditetom velika je prepreka za ostvarivanje njihovih prava. Nedostaje ne samo registar OSI već i registar djece i omladine sa smetnjama u razvoju. Ne postoji ni registar za rijetke bolesti. Na te i brojne druge probleme u ostvarivanju prava OSI ukazuju iz Nacionalne asocijacija roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore.

"S obzirom na to da nemamo registar, ne samo da su ugrožena mnoga prava, nego mnoga prava u praksi nismo u mogućnosti da ostvarimo zbog toga, i ako nam mnogi zakoni i pravilnici u teoriji to omogučavaju", kaže direktor NARDOS-a Savo Knežević.

Knežević smatra da je najčešće ugroženo pravo OSI pravo na zdravstvenu zaštitu.

"Zbog nedostatka registra rijetkih bolesti i adekvatne sinergije dijagnoze sa stanjem djece i omladine sa smetnjama u razvoju ,nijesmo u mogućnosti da nabavimo adekvatnu medicinsku opremu i invalidska pomagala, a često se dešava da određenih lijekova nema u apotekama", objašnjava Knežević.

Situacija, smatra Knežević, nije sjajna ni kada je posrijedi ostvarivanje prava na socijalnu i dječju zaštitu.

Ukazuje na problem pristupačnosti, korišćenje usluga iz domena socijalne i dječje zaštite, podrške za život u zajednici, nedostatak međusektorske saradnja institucija (zdravstvo,ustanove socijalne i dječje zaštite i vaspitno-obrazovne ustanove).

Iz NARDOS-a ukazuju i na restriktivno finansiranje NVO pružalaca usluga socijalne i dječje zaštite,a koje država ne sprovodi.

Knežević ukazuje i na Prijdlog izmjene Zakona o PIO.

Navodi član koji će, kako je predviđeno izmjenam Zakona, važiti do 31.12.2020.

"Zakon o PIO,član 197 i Pravo na starosnu penziju sa navršenih 20 godina staža osiguranja, bez obzira na godine starosti, ima jedan od roditelja koji ima dijete, bez obzira na godine života djeteta, sa teškim smetnjama u razvoju koje je korisnik lične invalidnine".

Komplikovane procedure zakazivanja specijalističkih pregleda i stalno dokazivanje invaliditeta djeteta...

Potvrda da su prava OSI zakonom uređena na adekvatan način evidentna je. Tako, član 16 Zakona o zdravstvenom osiguranju, država obezbjeđuje prioritetne mjere zdravstvene zaštite koje su usmjerene na očuvanje i unapređenje zdravlja građana i dostupne su svim građanima. Prioritetne mjere zdravstvene zaštite su: stav 11 zdravstvena zaštita lica sa invaliditetom koja imaju fizičke, senzorne i intelektualne poteškoće.

U praksi, navodi Knežević, nije tako.

"Komplikovane procedure zakazivanja specijalističkih pregleda i stalno dokazivanje invaliditeta djeteta (razni konzilijumi), nedostatak doktora medicine posebnih specijalnosti potrebnih za dijagnostikovanje i liječenje djece i omladine sa smetnjama u razvoju (neurolog,dječiji psiholog,dječji ortoped-hirurg, dječji anesteziolog,stomatolog)", ističe Knežević.

Navodi, takođe, da pravo na medicinsku rehabilitaciju, nije u skladu sa preporukama Komiteta za prava OSI i Konvencijom o pravima djeteta.

"Ovo pravo je uslovljeno listom za medicinsku rehabilitaciju u kojoj nijesu navedeni neki sindromi koji izazivaju progresivnu bolest i trajno oštećenje kod djece, jer ne postoji registar za rijetke bolesti", kaže Knežević. U vezi sa tim objašnjava:

"S obzirom na to da po propisima u Crnoj Gori djetetom se smatra osoba do 18. godine života, lista za medicinsku rehabilitaciju propisuje jedan način rehabilitacije za djecu do 15 ,a drugi za djecu poslije 15 godine, što je pravni nonsens i diskriminatorski urađen pravilnik, pogotovo što se to pravo ostvaruje samo na osnovu dijagnoze,medicinski model, a ne na osnovu stanja i očuvanih potencijala djeteta,socijalni model (preporuka Komiteta EU)", kaže Knežević.

Problem nepristupačnosti i stomatološke zaštite

Kao jedan od nedostataka Knežević navodi pristupačnost zdravstvenim ustanovama. Kaže da je najveći problem u Institutu za dječje bolesti KCCG, gdje najčešće ostvaruju zdravstvenu zaštitu zbog razvojnih smetnji djece, to što nema lifta za prevoz djece korisnika kolica na sprat te ustanove gdje se nalazi većina specijalističkih ambulanti.

Govoreći o stomatološkoj zaštiti OSI, Knežević podjseća da je nakon dugogodišnjeg insistiranja na rješavanju tog problema, prije tri godine nabavljena pokretna stomatološka stolica, koja se može instalirati u operacionoj sali dječje bolnice, jer je rad stomatologa sa djecom sa smetnjama u razvoju uslovljen sa radom anesteziologa, zbog rada pod totalnom anestezijom.

Kaže, međutim, da je tu uslugu jedino moguće dobiti na poliklinici KBC za bolesti zuba.

"Poliklinika se trenutno renovira, bila potpuno nepristupačna za OSI i od juna nije u funkciji, niti se može stupiti u kontakt sa njima, a ko stupi u kontakt zakazuje za godinu", kaže Knežević i naglašava da shodno tome nema mogućnosti za popravku, liječenje i vađenje zuba djeci i omladini sa smetnjama u razvoju redovnim putem osim van CG.

Zapošljavanje OSI nije na zadovoljavajućem nivou

U Nardosu kažu da su djelimično zadovoljni kada je posrijedi zapošljavanje OSI. Knežević smatra da se to uglavnom dešava projektno i to uglavnom NVO.

"Veoma je mali broj OSI koji su zaposleni za stalno kod poslodavaca jer se poslodavcima više isplati da plaćaju nadoknadu (koja je mala) za nezapošljavanje OSI nego da ih zaposle i ako su mjere subvencioniranja ZZZ CG veoma povoljne za poslodavce", kaže Knežević.

Neophodna bolja medjusektorska saradnja

Zakoni važe za cijelu teritoriju države, institucije sistema i lokalne samouprave. Različito ih, međutim, tumače i primjenjuju zavisno od regije, smatra Knežević.

Kaže da se mnogi Zakoni preklapaju između sektora, te da se svaka institucija strogo i bukvalno pridržava samo onog svog dijela.

"Nedostaje međusektorska saradnja zato nam se dešavaju razni apsurdi u primjeni zakona", naglašava diriktor Nardosa.

Navodi , takođe, da su članovi roditeljskih udruženja uglavnom upoznati sa svojim pravima, što nije kaže slučaj sa onima koji nijesu članovi udruženja.

"Oni uopšte nijesu upoznati sa pravima OSI jer ih sistem u praksi ne upoznaje sa njima, i ako u teoriji postoji razrađen sistem (na papiru)", primjećuje Knežević.

Potrebno unaprijediti brojne oblasti

U Nardosu smatraju da treba unaprijediti brojne oblasti u cilju poboljšanja položaja OSI. Smatraju da je neophodno izraditi nacionalnu strategiju za koordinisano djelovanje u oblasti ranog razvoja djeteta, unaprijediti međusektorsku saradnju, povećati dostupnost usluga, integrisati usluge po mjeri djeteta i porodice.

Neophodno je, smatraju, poboljšati finansiranje roditeljskih udruženja koja pružaju usluga djeci i mladima sa smetnjama u razvoju u skladu sa Zakonom o NVO, bez uslovljavanja obaveznim licenciranjem, jer, kako navode, integrisane usluge nijesu obuhvaćene pravilnicima niti su urađeni standardi za njih, jer su to usluge koje su vezane za sve sektore,zdravstvo,vaspitanje i obrazovanje,socijalnu i dječju zaštitu.

Ukazuju i na potrebu da svi roditelji djece i mladih sa smetnjama u razvoju, iz svih opština, imaju jednak pristup osnovnom paketu usluga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније