Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

27. 10. 2019. 07:45 >> 07:47
20

CP

Odbijena tužba zbog gradnje u dvorištu manastira

Osnovno državno tužilaštvo odbilo je krivičnu prijavu Crnogorskog pokreta koji je tužio Mitropoliju crnogorsko primorsku, zbog izgradnje objekta bez dozvole u dvorištu manastira Dajbabe.

Crnogorski pokret je još 30. maja 2018.godine podnio Osnovnom državnom tužilaštvu Podgorica tužbu protiv SPC zbog krivičnog djela oštećenja kulturnog dobra, odnosno, zbog izgradnje objekta, bez dozvole Zavoda za zaštitu spomenika kulture, u dvorištu manastira Dajbabe.

Iz CP podsjećaju da je manastir zaštićen Zakonom o zaštiti kulturnih dobara kao kulturno dobro trajnog istorijskog, umjetničkog i arhitentonskog značaja.

“Državnom tužilaštvu je, dakle, trebalo čitavih godinu i pet mjeseci da lakonski odgovori na našu tužbu. A kako je odgovorilo, bolje da nije ni odgovaralo. U odgovoru državnog tužioca, Miroslava Turkovića, koji nam je poslat tek 15. oktobra 2019, odbijeni smo bez ikakvog obrazloženja. Po sistemu – kušuj stoko, tj. Volovi”, poručuju iz CP.

Kažu i da su tužilaštvu podnijeli fotografije iz kojih se vidi da je unutar zidina manastira Dajbabe podignut kičasti objekat, koji nema nikakve veze sa arhitekturom ovih prostora, a i da ima, u svim državama zemljine kugle nije moguće graditi bilo što unutar zaštićenog kulturnog dobra, posebno ne bez dozvole odgovarajuće državnog organa.

“Ako je Zakon izričit da je nedozvoljeno bilo kakvo oštećenje zaštićenog kulturnog dobra i ako propisuje način na koji se jedino može intervenisati na zaštićenom kulturnom dobru, zar je zaista teško utvrditi činjenice u ovom slučaju? Zar neko ko vrši funkciju državnog tužioca i ko bi trebalo da ima završen pravni fakultet ne zna da je dužan, prvo da poštuje zakon, a drugo da u odgovoru na podnijeti tužbeni zahtjev obrazloži razloge zašto smatra da zakon nije prekršen, u slučaju da je odbijen? Ili državni tužilac smatra da nijesmo vrijedni da nam obrazlaže išta”, poručuju iz CP.

Kažu da je odavno jasno da državno tužilaštvo Crne Gore ima ozbiljne probleme i da ne vrši u potpunosti svoju funkciju na ustavom propisan način.

“Veliki broj građana Crne Gore smatra da je ono pod političkim uticajem, a to nikako nije dobra percepcija za atmosferu poštovanja zakona i izbjegavanje nelegalnih aktivnosti”, navodi se u saopštenju CP.

Kažu da selektivna pravda nije pravda i ona nije instrument odvraćanja od kriminalnih aktivnosti, već povod za koruptivne radnje.

“Mi, pak, nijesmo sigurni da se ne radi i o opstrukciji administracije u kojoj rade kadrovi iz devedestih godina i koji još uvijek vode politku iz tih vremena. Očigledno je da je u pravosuđu Crne Gore potrebno izvršiti lustraciju i, unutar samog pravosuđa, raščistiti sa kadrovima koji svoje odluke ne donose na zakonom propisan način i na neprikosnovenim činjenicama”, zaključuje se u saopštenju CP.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније