Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

25. 10. 2019. 10:45 >> 10:45
1

PRINCIPI SAVJETA

RTCG da je profesionalna u svim aspektima

Ključni ciljevi rada Radio-televizije Crne Gore (RTCG) u narednom periodu moraju biti profesionalizam u svim aspektima rada, te veći profesionalizam u odnosu na sve i kao primjer drugim televizijama, radio stanicama i portalima.

 

Ovo je jedna od smjernica Principa razvoja RTCG-a, koje je nedavno usvojio Savjet naše medijske kuće, a koji je zasnovan na članu 13 Zakona o RTCG - utvrđivanje koncepcije proizvodnje i emitovanja programa.

Osnovni princip rada, kako se navodi u dokumentu, je tačno i istinito informisanje javnosti o svemu i prema svim građanima.

"RTCG mora biti prva u objavama informacija i ne smije kriti i krivotvoriti informacije. Nijedna informacija ne smije biti manipulativna, odnosno politički dizajnirana", navodi se u Principima razvoja RTCG-a.

Posebna uloga i ključna obaveza Javnog servisa obuhvata "obrazovanje javnosti i povećanje stepena znanja i nivoa razumijevanja sadašnje situacije u Crnoj Gori, regionu i svijetu".

Rad Javnog servisa, kako se navodi, mora biti partijski apolitičan, dok svi društveni, politički, ekonomski i subjekti civilnog društva moraju imati isti tretman.

"Sve inicijative koje se uklapaju u politiku RTCG moraju biti prihvaćene i profesionalno obrađene", piše u dokumentu.

Kako se navodi, saradnja RTCG sa svim navedenim subjektima, koji uključuju i civilni sektor, moraju biti zasnovani na obostranom poštovanju, bez apriorne nadmenosti prema bilo kome, na profesionalnim osnovama oslobođenim od straha i udvaranja bilo kome, a na nivou unapređenja programa RTCG.

Fokus rada, kako se dalje navodi, mora biti na istraživanju i prikazivanju kulturno-istorijskog nasljeđa Crne Gore, inspirisanju preduzetničkih i startapp ideja kod mladih.

"Fokus rada nije prenos dnevno-političkih sadržaja i sjednica lokalnih odbora političkih partija, iako to i jeste dio profesionalnog obavljanja posla", navodi se u dokumentu koji je usvojio Savjet RTCG.

Smjer djelovanja, kako je pojašnjeno, mora biti usmjeren ka mladima, uključujući muziku i zabavu, kulturnom diverzitetu Crne Gore i nasljeđu svake opštine "s ciljem prevencije zloupotrebe vjerskih, etničkih i nacionalnih različitosti".

RTCG mora biti usmjeren na sport i promociju sporta, te promociju prava pojedinaca i ljudskih prava, uz istraživačke emisije. Navodi se da RTCG mora biti usmjerena na međunarodnu razmjenu programa, reportaže iz inostranstva, ali i vremeplov rubrike.

Kad je riječ o kadrovskoj politici i zapošljavanju ona, navodi se u dokumentu, mora da proizilazi iz principa i okvirne politike.

"Generalni direktor i direktori poslovnih jedinica se moraju pridržavati principa i okvirne politike Savjeta. Potrebno je i da budu nezavisni u radu, oslobođeni inercije i straha od prošlosti i autoriteta i usmjereni ka budućnosti i tehnološkim promjenama", piše u dokumentu.

Realizacija okvirne politike se, kako je pojašnjeno, obavlja od strane nezavisnog uređivačkog tima na profesionalan i ekspertski način, uz potpunu nezavisnost.

"Realizacija principa je odgovornost Savjeta, ali i generalnog direktora kao nadređenog direktorima poslovnih jedinica, u cilju realizacije na njoj zasnovanog programa", piše u dokumentu koji potpisuje predsjednik Savjeta RTCG Ivan Jovetić. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније